Yurtdışına çıktığımızda mutlaka Yurtdışı Çıkış Harcı almamız gerekir. Kimi zaman farklı yerler keşfetmek, kimi zaman da farklı kültürleri tanımak ve anlamak için birbirinden farklı ülkeleri ziyaret etmek isteriz. Elbette ki yurtdışındaki ülkeleri ziyaret edebilmek için bazı prosedürlerin, ziyareti gerçekleştirecek olan kişilerin bazı prosedürleri yerine getirmesi gerekmektedir. Bu prosedürlerden biri de yurtdışı çıkış harcını ödemektir. Peki yurtdışı çıkış harcı nedir, nereye ve nasıl ödenir?
Yurtdışı çıkış harcı, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olan ve yurtdışına çıkmak isteyen herkesin ödemek zorunda olduğu vergiye verilen isimdir. Öyle ki 13 Mart 2007 tarihinde ve 26471 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış olan 5597 sayılı kanunun 1. Maddesine göre; Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapan her bir kişi için 15 Türk Lirası kadar harç bedeli alınacaktır. Bu bedeli ödemek zorunludur.
Yurtdışı Çıkış Harcını Kimler Ödemek Zorundadır?
Yurtdışı ülkelerinden herhangi birine gidebilmek için diğer pasaport türüne başvuru yapamayan adayların bordo pasaport elde etmeleri gerekmektedir. Bunun için ilgili yerlere başvuru yaptıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip ve yurtdışına gitmek isteyen herkesin ödemek zorunda olduğu yurtdışı çıkış harcının ödenmesi zorunludur. Ancak sadece bordo pasaport sahipleri değil, tüm pasaport türlerinde bu bedel ödenmelidir. Aslına bakıldığında yurtdışı çıkış harcı olarak bilinen şey bir diğer ismi ile de yurtdışı çıkış pulu olarak da nitelendirilebilir.
Yurtdışına gidecek olan kişilerin ödedikleri ücret karşılığında, ilgili kurum ve kuruluşlardan bir pul verilir. Öyle ki herhangi bir ülkeye gittiğinizde, pasaport kontrolü yapan görevli memurlar tarafından bu pulun varlığu kontrol edilecektir.
Yurtdışı Çıkış Harcı Nereye Ödenir?
Yurtdışına çıkan vatandaşların, gittikleri ülkede pasaport kontrolünden geçmeleri şarttır. Bu kontrol esnasında ilgili görevlilere yurtdışı çıkış pulunuzu göstermek zorundasınız. Yurtdışı çıkış pulu alabilmek için önceden belirtilen bedelin ödenmesi şarttır. Ödemeler her bankaya ve de havalimanındaki harç pulu gişelerine yapılabilmektedir. Ancak havalimanında ya da gişelerde uzun süre boyunca beklemek istemiyorsanız, yurtdıışı çıkış harcı ücretini önceden ödemenizde fayda olacaktır. Ülkenizde herhangi bir banka şubesine giderek, kimlik kartınızla ya da pasaportunuzla toplamda 15 Türk Lirası olan harç pulu bedelini ödeyebilirsiniz.
Ancak seyahat öncesinde bu ödeme için vakit bulamadığınız durumlarda da, gitmiş olduğunuz ülkenin havalimanlarında bulunan harç pulu gişelerinden ödeme yaparak, ilgili belgeyi temin ederek, ibraz etmeniz de mümkündür. Bilindiği gibi İstanbul Havalimanı’nda birbirinden farklı harç pulu vezneleri yer almaktadır. Bu aslına bakıldığında seyahat edecekler için büyük bir avantajdır. Çünkü sıra beklemeden harç pulunu kolayca alarak, vakit kaybetmemek mümkün olacaktır. Tüm bu yerlerin dışında ise Gümrük Saymanlığı ya da Maliye Bakanlığı içerisinde mevcut olarak bulunan gişelerde de yurt dışı çıkış harcını ödeyebilme imkanı bulunmaktadır. Harç bedelini ödemeyen yurt dışı ülkelerine giriş yapmak mümkün değildir.
Pasaport ve Vize ile alakalı diğer yazılar için tıklayınız.