Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaDiğerYeşil Pasaport Nedir?

Yeşil Pasaport Nedir?

-

Yeşil pasaport, bordo pasaporta göre çok daha avantajlı yönlere sahiptir. Öyle ki bu pasaport türünün en fazla 5 yıl boyunca geçerlilik gösterdiği bilinmektedir. Genel olarak devlet memurlarına verilmektedir. Fakat günümüzde sadece devlet memurlarının sadece %4’ü yeşil pasaport adayı olmaya hak kazanmıştır. Peki yeşil olan pasaport nedir ve kimlere verilir? Bu pasaport bazı kamu görevlilerine, memurlara ve de eski bürokratlara verilmektedir. Fakat başvuru yapılabilmesi için devlet kurumunda çalışan memurların belirli bir kıdeme ulaşması gerekmektedir. Kıdemleri derece ve de kademe olarak hesaplaması vardır.

En yüksek derece 1 olarak bilinir. En düşük derece ise 13 olmasına karşın, her memur 1. Seviyeden başlamamaktadır. Genellikle seviyeler devlet kurumlarında çalışan kişilerin askerlik durumlarına, kaç sene boyunca okudukların ve daha bir çok faktöre göre farklılık göstermektedir. Öyle ki lisans memurları meslek hayatlarına 9. Derece 1. Kademeden başlarken, farklı bir memuriyeti olan kişiler daha düşük seviyeden başlayabilmektedir. Kıdemler 1 sene sonunda değişmektedir. Dereceler ise; memurların meslek yaşamları boyunca sicillerinde herhangi bir olumsuzluk yoksa 3 yılda bir ilerleme gösterecektir. Yani 1., 2. ve 3. Seviyedeki memurları pasaport almaya hak kazanmaktadırlar.

Yeşil Pasaport Nedir

Yeşil Pasaporta Nasıl Başvurulur?

Pasaport almaya hak kazanmış olan memurların bazı başvuru koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir. Öyle ki bu süreçte ilk adımı gerekli evrakları almak oluşturmaktadır. Yeşil pasaport almak için gerekli olan evraklar şu şekildedir;

  • İç İşleri Bakanlığı’na hitaben yazılmış olan pasaport talep yazısı ( Başvuru yapan kişi hala devlet kurumunda çalışıyorsa, çalıştığı kurumun yetkili kişisine de belgesini onaylatmalıdır.)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı,
  • Eğer daha önce yurtdışı seyahatleri için pasaport alınmışsa, alınan pasaportun aslı,
  • 2 adet son 6 ay içerisinde çekilmiş biometrik fotoğraf,
  • Eğer reşit değilseniz ve de engelli iseniz ailenizden ya da kanuni olarak sizleri temsil eden kişilerden almış olduğunuz mukafakatname,
  • Defter bedeli dekontu.

Yeşil pasaport almak isteyen memurların yukarıda belirtilen belgelerin tamamını eksiksiz olarak tamamlaması istenmektedir. Başvurunun ikinci aşamasını ise; yeşil pasaport ücretlerini ödeme kısmı oluşturmaktadır. Yeşil pasaport için harç bedeli talep edilmemektedir. Sadece ödenmesi gereken tutar yaklaşık 133.5 TL tutan defter bedelidir. Ücreti yatırırken banka görevlilerine yeşil pasaport için ödeme yapacağınızı belirtmenizde fayda olacaktır. Ayrıca elde edilecek olan dekontun TC numarasına göre kesilmesi de dikkat edilmesi gereken konular arasında bulunur.

Yeşil pasaport başvurusunun üçüncü aşamasını ise; İl Nüfus Müdürlüklerinden randevu alma işlemi oluşturur. İlgili web sitelerine giriş yaparak, seçmiş olduğunuz herhangi bir ilin nüfus müdürlüğünden size en uygun olan zamanı belirlenmiş takvime uygun olarak seçebilirsiniz. En son aşamada ise Nüfus müdürlüklerinde belirmiş olduğunuz adrese 10 gün içerisinde yeşil pasaportunuzun gönderilme süreci yer alır.

Yeşil Pasaport Ücretleri ve Koşulları Nelerdir?

Seyahat sürecinde çok büyük avantajlar sağlayan yeşil pasaporta sahip olabilmek için bazı koşulların yerine getirilmesi şart kılınmıştır. Buna göre yeşil pasaporta sahip olacak kişiler; TBMM eski üyeleri, eski bakanlar, 1, 2 ve 3. Derece çalışan memurlar ve bu derecede emekli olmuş kişiler, kadro karşılığı olmadan çalışıp bu derecelerde sözleşmeli olarak çalışarak emekli olan devlet memurları, görev süresi  boyunca il, ilçe ve 1. Kademede çalışan belde ve belediye başkanlarıdır. Özelleştirme kapsamına Ziraat Bankası, Halk Bankası ve de Emlak Bankası çalışanlarının ise şu koşulları yerine getirmesi istenir;

  • Özelleştirme gerçekleşmeden hususi pasaport hakkı elde etmiş olmak
  • Kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait olan kamu kuruluşunda yer almak
  • 4603 sayılı iş kanununa tabi olmak

gerekmektedir. Başvuru esnasında ise sadece defter bedeli talep edilir. Bunun dışında harç vb. gibi ekstra ücret talebinde bulunumayacaktır.

Pasaport ve Vize ile alakalı diğer yazılar için tıklayınız.

Mekancu
Mekancuhttp://www.b9creative.com
Merhaba, 27 yaşındayım. Yeni yerler keşfetmeyi ve haftasonu planları yapmayı seviyorum! Bu deneyimlerimizi sizlerle paylaşmak için buradayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

253BeğenenlerBeğen
15,933TakipçilerTakip Et
16,041TakipçilerTakip Et
317TakipçilerTakip Et
1,973TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol