İçindekiler (Ana Başlıklar)
Yurt dışına çıktığınızda evcil hayvanınızı kimseye bırakamadığınızda veya yurt dışına taşınmaya karar verdiğiniz diyelim. Yurtdışına Evcil Hayvan Çıkarmak için izlemeniz gereken işlemler bulunuyor. Ülke dışına çıkmadan önce evcil hayvanınızın psikolojisini, yaşayacağı yere adaptasyonunu ve yapılan seyahatin olumsuzluklarını göz önünde bulundurmalısınız. Gerçek bir hayvanseverseniz evcil hayvanınızı götürmemeniz daha iyi olacaktır.
Yurtdışına Evcil Hayvan Çıkarmak için Neler Yapılmalı?
Evcil hayvanınızın çıkacağınız ülkede kaybolma, hastalanma vb. sorunlarla karşılaştığında sıkıntı yaşamaması için yapmanız gereken birkaç önemli şey bulunmaktadır.
Mikroçip
Kaybolan hayvanlar için geliştirilmiş bir çiptir. Kedi ya da köpek üzerinden bahsedecek olursak iki omuz kemiği arasına yapılır. Deri altına yerleştirilir. Daha sonra ise çip okuyucu tarafından taranarak iletişim bilgileriniz gözükür. Çipin pili, bataryası yoktur. Öürlük olarak kullanılır. Fiyatları da oldukça uygundur. Yurtdışına çıkmadan önce evcil hayvanınıza bir veterinerde çip taktırmalısınız.
Evcil Hayvan Sağlık Sigortası
Yurtdışına Evcil Hayvan Çıkarmak için sağlık sigortası mutlaka yapılmalıdır. İl Tarım Müdürlükleri’nden veteriner tarafından verilmiş sağlık sertifikası almalısınız. Sertifika gideceğiniz ülkenin dilinde ve İngilizce diline çevrilmiş olmalıdır. Tarım İl Müdürlüğü’ne giderek ya da Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü’ne sertifika alabilirsiniz. Gerekli olan evraklar ise aşı karnesi ve kuduz titrasyon test sonucudur.
Aşı Karnesi
Ülke dışına çıkmadan önce evcil hayvanınızdan kan örneği aldırarak kuduz testinden geçirmelisiniz. Yurtdışına çıkmadan 3 ay önce işlemlerinizi halletmelisiniz. Kuduz testini ise kuduz aşısından 30 gün sonra yaptırmalısınız.
Uçak Bileti
Uçuş yapmadan önce ya da biletinizi alırken evcil dostunuz için de rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. İşlem sırasında hayvanınızın sağlık belgesini ve aşı kağıdını unutmayın. Ayrıca evcil hayvanınızın evine isminizi, soyisminizi, telefon numranızı ve adres bilgilerinizi mutlaka yazmalısınız. Evcil hayvanınızın türüne göre sahip olduğu bazı haklar bulunuyor. Evcil hayvanınız için de ekstra ücret ödemek zorundasınız. Dostunuzun bagaj hakkı bulunmuyor. 8 kilogramdan fazla ise evcil hayvanlar özel kafes içerisinde uçağın kargo bölümünde yolculuk edebilirler.
Evcil Hayvanla Yurtdışına Nasıl Çıkarız?
İlk olarak Kuduz Antikor Titre Tayin Testi testi yapılması gerekiyor. Testi yapan kurum ise Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ve bu merkez Ankara’da bulunuyor. Evcil hayvanınızdan kan alınarak test yapılıyor. Vücudunda kuduza karşı antikor miktarını hesaplıyorlar.
Gördüğünüz üzere Yurtdışına Evcil Hayvan Çıkarmak biraz sizleri zorlayabilir. Yazımızı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkürler.
Almanya Konsolosluğunun konu ile alakalı buradaki yazısına göz atabilirsiniz.
Vay be, İstanbul’da yaşıyorum ama bu mekanlardan bihaberdarım. Gerçi cepte para mı var da haberimiz olacak 🙂