Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır? bir çoğunuzun merak ettiği sorulardan biridir. Ülkemiz bazı teknolojik aletlerin satışı konusunda oldukça maliyetli rakamlar ortaya çıkarmaktadır. Öyle ki bazı cihazlar, bazı ülkelerde çok daha uygun fiyatlar ile satışa sunulduğundan, ülkemiz vatandaşları da gerçekleştirmiş oldukları seyahatlerde elektronik alet alışverişlerini de gerçekleştirerek, dönmektedirler. Özellikle de cep telefonu satışı konusunda yurt dışı fiyatlarının çok daha cazip olduğunu söylemek kaçınılmazdır. Fakat bu tarz ürünleri satın alarak kullanmak için bazı şartları da yerine getirmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?
Bilindiği gibi Samsung, İphone ve Huawei gibi telefon modelleri ülkemizdeki insanlar arasında oldukça popüler hale gelmiştir. Yüksek rakamlarla ülkemizde satışa sunulmuş olan bu markaların ürünleri son derece yüksek fiyatlıdır. Bu nedenle lüks ve gösterişli cep telefonlarına sahip olmak isteyen vatandaşlarımız, çeşitli ülkelerden cep telefonu alarak ülkemize getirmektedirler. Peki yurt dışı telefon kaydı nedir ve nasıl yapılır?
Yurt dışından alınan telefonlar ülkemizde kayıt altına alınarak kullanılmaktadır. Fakat kargo ya da posta aracılığı ile getirtilmiş olan cep telefonları, yasaklanmış eylemler olarak bilinir. Posta, kargo ya da internet yoluyla temin edilen dijital cihazlara gümrüğün el koyma hakkı vardır. Bu şekilde elde edilmiş cihazlar tespit edildiğinde de, cihaz fiyatının 2 katı kadar ceza ödemek zorunda kalınmaktadır. Yurtdışından kendiniz ya da başkası adına tabi ki cep telefonu getirebilirsiniz. Yurtdışına çıkan bir kişi sizlere cep telefonu getirdiğinde, elde etmiş olduğunuz cihazı kendi adınıza kaydetme hakkınız bulunmaktadır. Ancak IMEI kaydı yapılmış olan cep telefonlarının, sadece pasaport sahibinin adına kayıtlı olarak çalıştığı unutulmamalıdır.
Yani sizin adınıza kayıtlı olmayan SIM kartları, bu cihazlarda kesinlikle çalışmamaktadır.Cep telefonu IMEI kaydı yapılırken, üzerine kayıt yaptırılacak olan pasaportun, ülkeye dönüşten sonra da geçerliliği bulunmalıdır. Ayrıca cihazın ülkemize getirilmesinin üzerinden de 120 gün geçmemesine dikkat edilmesi şarttır. Yapılan işlemlerin tamamını e-devlet üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Öyle ki e-devlet üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde kesinlikle ek belgelere gereksinim duyulmayacaktır. Böyle durumlarda sadece abone merkezinden kayıt yaptırılması gerekiyor. Bu işlemler pasaportla ya da yurtdışından dönüş makbuzuyla yapılabilmektedir.
Bu şekilde Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır? sorusuna cevap vermiş olduk.
Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır? Fiyatları
Bilindiği gibi ülkemize yurtdışından getirilen cep telefonlarının 120 gün boyunca kapanmadan kullanılma hakkı bulunmaktadır. Ancak 120 gün geçtikten sonra IMEI kaydı olmayan cihazlar kapatılır. Bu cihazların yeniden aktive edilebilmesi için vergisinin ödenmesi gerekmektedir. İlgili cep telefonu vergileri; bankalara, vergi dairelerine ve de internet vergi dairelerine ödenmektedir.
Telefon harcı yatırılırken elde edilmiş olan cep telefonlarının IMEI numarası, pasaport üzerinde yer alan isim ve soyisim bilgisi ve de Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasına gereksinim duyulacaktır. Yurtdışı telefon kaydı harcı ücreti toplamda 2.000 Türk Lira’sına yakındır. Yapılacak olan ödemelerin, pasaport sahiplerinin ismi üzerinden yapılması şarttır. Böylece kapanan telefonlarınızı yeniden açtırarak, kullanım sağlamanız mümkün olacaktır.
Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır? adlı makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Diğer Faydalı Bilgiler için kategorimize göz atabilirsiniz.