İçindekiler (Ana Başlıklar)
İstanbul’un en büyük sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı, 532 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılmıştır. Bizanslılar tarafından su deposu olarak kullanılmıştır ve günümüzde ise müze olarak hizmet vermektedir. 100 bin ton depolama alanına sahip sarnıca ulaşmak için 52 basamak inmeniz gerekiyor. Sarnıçın içerisinde görkemli 336 adet sütun bulunuyor. Bu sütunlardan birisi de yapının inşasında ölen köleler için yapılmış olup, ağlayan sütun ismini almıştır. Halk arasında Yerebatan Sarnıcı olarak bilinir ve eski adıyla da Bazilika Sarnıcı olarak da bilinir.
Yerebatan Sarnıcı Tarihi
Bizans döneminde sarayın ve çevresindeki yerlerin su ihtiyacını karşılamak için kullanılmıştır. Fatih Sultan Mehmet, 1453 yılında İstanbul’u fethettikten sonra su deposu olarak kullanmıştır. Daha sonraları ise durgun su hijyenik olmadığı için kullanılmamıştır.
Medusa Efsanesi
Yunan mitolojisine ait varlıklarından birisidir. Medusa, üç kız kardeşten biridir. Kafasında saç yerine yılanlar vardır. Özel güçlere sahip Medusa, kendisine bakanları taşa çevirir.
Medusa Heykeli
Roma dönemine ait heykel efsanesiyle birlikte ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir. Heykelin kaç yılından beri sarnıçta olduğu bilinmiyor. Heykelin sarnıcı koruduğuna inanılıyor.
Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti
Yerebatan Sarnıcı’na giriş ücreti yetişkin 15TL, öğrenci 5TL ve yabancılar için 30TL’dir.
Ziyaret Saatleri
Haftanın her günü 09.00 ile 17.30 arası ziyaret edebilirsiniz. Yaz aylarında ise kapanış saatinde değişiklikler olabiliyor.
Müzekart Geçiyor Mu?
Sarnıç, Kültür Bakanlığı’nın bünyesinde değildir. Bu yüzden de müzekart geçerli değildir.
Yerebatan Sarnıcı’na Nasıl Gidilir?
Marmaray ya da tramvay ile ulaşabilirsiniz. Marmaray’da sirkeci durağında inerek kısa bir yürüyüş mesafesinden sonra sarnıca varabilirsiniz. Kabataş ve Zeytinburnu arası çalışan tramvay hattından Sultanahmet durağında inerek yürüme mesafesinde sarnıca ulaşabilirsiniz. Vapur ile de sarnıca gitmek mümkündür. Eminönü’nde inerek sarnıca 10 dakikalık yürüyüş sonrası ulaşabilirsiniz.
Konum için tıklayın.
İstanbul Gezi Rehberi için tıklayabilirsiniz.