Cumartesi, Aralık 2, 2023
Ana SayfaRehberGezi RehberiVize Nedir? Vize Nasıl Alınır?

Vize Nedir? Vize Nasıl Alınır?

-

Yurtdışına çıkmak isteyenler öncelikle Vize Nedir? Vize Nasıl Alınır? gibi soruların cevaplarını merak ediyor. Yabancı bir ülkeye gidebilmek için öncelikle bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Yani gidilecek olan ülke makamlarından resmi bir izin alınması gerekmektedir. Bu izne ise vize adı verilir. Ancak bazı durumlarda vize almak çok büyük zorlukları da beraberinde getirebilmektedir.

Öyle ki vize alma eylemi için aslına bakıldığında devletlerin ülkelerine hangi yabancıların girmesine karar verme yetkisi adı da verilebilmektedir. Peki tam manasıyla nedir ve nereden alınır? Hangi ülkeye gitmek için, hangi vize türlerine başvuru yapılması gerekiyor? Vize almak için gerekli olan belgeler nelerdir? İşte detaylar…

Vize; herhangi bir devletin dış temsilciliklerinde ya da sınır makamlarında, kendi ülkesine seyahat edecek olan herhangi bir yabancı kişinin, yine çeşitli prosedürlerle almış oldukları pasaportlarına koymuş oldukları ve de yabancıların ülke sınır kapılarına kadar giderek sınır makamlarına girmek için izin aldıklarını gösteren önemli bir kayıttır. Vize, bilindiği gibi pasaport sayfasına yapıştırılmaktadır.

Vize Nasıl Alınır?

Bilindiği gibi bir çok ülke Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemektedirler. Herhangi bir ülkede yurtdışı tatili yapabilmek için vize işlemlerinin gerçekleştirilmesi şarttır. Vize genellikle şu kurumlar tarafından verilmektedir;

  • Gidilecek Olan Ülkelerin Büyükelçiliklerinde Yer Alan Konsolosluk Bölümünden
  • Başkonsolosluklardan
  • Ülkemizde Bulunan Konsolosluklardan
  • Bazı ülkeler ise Fahri Başkonsoloslukları ve de Fahri Konsoloslukları

tarafından verilmektedir. Genel olarak belirlenmiş olan kurallara göre vize başvuruları, kişilerin ikamet ettikleri ülkelerde yapılmaktadır. Bilindiği gibi gidilecek olan ülkelerin Türkiye’de bir çok başkonsolosluğu ve konsoloslukları bulunmaktadır.  Yurtdışı seyahatini gerçekleştirecek olan kişiler vize başvurularını, kendi ikamet bölgelerine yakın olan temsilcileri seçerek gerçekleştirmeleri mümkündür. Süreçle ilgili bilgiler, ziyaret edilmek istenilen çeşitli ülkelerin ülkemizdeki konsolosluklarının web sayfalarından temin edilebilmektedir. Ayrıca konsolosluk ya da başkonsoloslukların iletişim numaralarını kullanarak da bilgi almak mümkündür. Vize alma işlemlerinin bazı durumlarda ise; yurtdışı turları satışı yapan turizm şirketleri aracılığı ile alınabilir. Sadece vize almanız için faaliyet gösteren firma ve kurumlar da vardır.

Vize Nasıl Alınır

Vize Nasıl Alınır Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yurtdışına çıkış izni yani Vize Nasıl Alınır sorusunun cevabı için için bazı belgeleri eksiksiz olarak temin etmek gerekmektedir. Ancak ilk olarak hangi amaçla vize alacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Bilindiği gibi; çalışma vizesi, öğrenci vizesi ve de turist vizesi gibi birbirinden farklı vize türleri bulunur. Kişiler kendilerine en uygun olan vize türüne başvuru yaparak, işlemlerini daha kolay hale getirebilirler.

Vize Nasıl Alınır dediğimiz zaman başvuruda bulunduğunuz da temin etmeniz gereken bazı belgeler var. Aslına bakıldığında vize başvurularında istenilen belgeler; gidilecek olan ülkeden ülkeye, yapılacak olan seyahatin amacına ve başvuru sahibinin pasaport türüne göre farklılık gösterebilir. Fakat her türlü vize başvurusu için olmazsa olmaz belgeler vardır. Bu belgeleri şu şekilde listelemek mümkündür;

  • Son 6 Ay İçerisinde Çekilmiş 2 Adet Biometrik Fotoğraf

Fotoğrafın arka fonu mutlaka beyaz olmalıdır. Genellikle vize başvurusunda 2 adet istenir ancak bu sayısının artması da muhtemeldir.

  • Seyahat Sağlık Sigostası

Seyahat sağlık sigortası almak vize başvuru sürecinin olumlu ilerlemesi için mutlaka alınması gereken belgelerden biridir. Shengen ülkelerine gitmek isteyen vatandaşların alacakları seyahat sağlık sigortası en az 30,000 Euro teminatlı olmak zorundadır.

  • Vize Nasıl Alınır Vize Başvuru Formu

Vize başvuru formunda doldurulması istenilen bilgilerin her biri eksiksiz ve gerçeği yansıtır şekilde, başvuru sahivi tarafından doldurulması gerekmektedir. Ayrıca kişiler kendi ıslak imzaları ile bu belgeleri imzalamak zorundadırlar.

  • Otel ve Uçak Rezervasyonunu Gösteren Belgeler

Kişiler yurtdışına ne zaman gideceklerini gösteren uçak biletini mutlaka ilgili kurumlara ibraz etmelidir. Ayrıca gidecekleri ülkede nerede kalacaklarını, hangi otelde rezervasyon yaptırdıklarını da gösterir belge oluşturmalıdırlar.

  • Seyahatin Bitminden Sonra En Az 6 Ay Geçerliliği Bulunan Pasaport

Elde edilen pasaportun yurtdışı seyahatinin bitmesinden sonra da 6 ay süre boyunca geçerliliğinin bulunması şarttır. Ayrıca ibraz edilecek olan pasaportun vize basımı için yeterli boş sayfasının bulunmas da gerekir.

  • Ekonomik İmkanları Gösterir Belgeler

Yurtdışı seyahatinde ekonomik anlamda zorluk çekmeyeceğinizi gösteren belgeleri de ilgili kurum ve kuruluşlara ibraz etmek zorundasınız. Gerek banka cüzdanları, gerek gayrimenkul fotokopileri vb. gibi malzemeler ekonomik durumunuzu kanıtlamanız için yeterli olacaktır.

  • Davet Mektubu

Bu belgenin alınması aslına bakıldığında zorunlu değildir. Fakat alınacak olan vize türüne göre mutlaka temin edilmesi de gerekebilir.

Vize başvurusunda bulunacak olan çalışanların ise; Son 3 ayın SGK Hizmet Dökümü Belgesi, Son 3 Ayın Maaş Bordrosu, SGK İşe Giriş Bildirgesi ve Antentli Kağıda Yazılmış Olan Kaşe ya da İmzalı İzin Belgesi alamları şarttır. Bu belgelerden herhangi birinin eksik olması durumunda vize alınma sürecinde bazı aksaklıkların yaşanması da kaçınılmaz olacaktır.

Vize Nasıl Alınır adlı yazımızı sonuna kadar okudugunuz için teşekkürler. Pasaport ve Vize ile alakalı diğer yazılar için tıklayınız.

Mekancu
Mekancuhttp://www.b9creative.com
Merhaba, 27 yaşındayım. Yeni yerler keşfetmeyi ve haftasonu planları yapmayı seviyorum! Bu deneyimlerimizi sizlerle paylaşmak için buradayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

253BeğenenlerBeğen
15,933TakipçilerTakip Et
16,041TakipçilerTakip Et
317TakipçilerTakip Et
1,973TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol