Bursa Karacabey’de bulunan Uluabat Köyü, Türkiye’de gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. İsminde yer alan Ulu kelimesi büyük, Abad ise yerleşim yeri anlamına gelmektedir. Rumlar tarafından kurulan köy, 1864 yılında Çerkesler tarafından rağbet görüyor ve yerleşim alanı haline geliyor. Şu an ise bu köyde Çerkesler, Türkler ve Abhazlar bir arada yaşamaktadırlar.
Uluabat bir yerleşim yeri olma amacıyla değil bir kale olma olmaya kurulmuştur. Türker’in eline geçtikten sonra köy büyük önem kazanmıştır. Uluabatlı Köyü Yıldırım Beyazid’in vakıf köyüydü. Köyün geliri ise medreselere harcanıyordu. Köylüler Türk, Rum ve Çerkes olarak farklı ırklara sahiptiler. Köyde bulunan kilise çokluğuna bakacak olursak da Rumların çoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz.
Uluabat Köyü
Uluabat Köyü üzüm bağları ve şarapları ile ünlenmişti. Ayrıca köyde Karagöz Tekkesi Hamamı da bulunuyordu ancak günümüze ulaşamamıştır.
Uluabat Kalesi
Uluabat Gölü’nün kıyısında bulunan kale, Bizanslılar tarafından kurulmuştur. Selçuklulara karşı ovayı korumak amacıyla yapılmıştır. Surların büyük bir kısmı halen ayakta durmaktadır. 1327 yılındaki depremden sonra büyük zarar görmüştür. Kaleyi Türkler ise, 1342 yılında Orhan Bey ile fethetmişlerdir. Köyün adını ise tüm ülkeye ve dünyaya duyuran isim Ulubatlı Hasan’dır.
Uluabat Gölü
Uluabat Gölü, dünya üzerindeki cennet diyebileceğimiz nadir yerlerden biridir. Turizm açısında gelişmiş olmasına rağmen göle rağbet oldukça azdır. Bu gölün etrafında Bursa’nın köyleri bulunmaktadır ve en çok tanınanı Gölyazı Köyü’dür. Antik bir cennet olan göl etrafında pek çok tarihi kalıntı barındırıyor. Bölgede bulunan yerleşimciler geçimlerinin büyük bir çoğunluğu balıkçılık yaparak karşılamaktadırlar. Göl, aynı zamanda kuşların göç zamanında es geçmedikleri bir durak haline gelmiştir.
Uluabat Gölü içerisinde bulunan deniz canlıları ile de ünlüdür. Kerevit, Sazan, Yayın ve Turna balıklarını göl içerisinde bulunan canlı balık havuzlarından ya da meydanda kurulan balık pazarından tazeyken satın alabilirsiniz.
Uluabat Gölü ayrıca Apolyont ve Öka isimleri ile de bilinmektedir. Kuşların en sevdiği yerlerden birisidir. 1996 yılında yapılan sayıma göre gölde toplamda 429.424 su kuşu sayılmıştır. Gölün içerisinde bir tablo gibi duran ağaçlar, leylekler, kuşlar, deniz canlıları ve gökyüzünün sazlıklı göle yansıması ile harika bir yerdir. Buraya İstanbul’dan ya da çevre bölgelerden günübirlik gelip oldukça eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.
Konum için tıklayınız.
Bursa ilimiz ile alakalı diğer bilgiler için kategorimize göz atabilirsiniz.