Derinkuyu Yeraltı Şehri ülkemiz için tarihi bir öneme sahiptir. Ülkemizin yeraltından geçen yolların hepsi birbiri ile bağlantılıdır. Bugüne kadar bulunanlar da bulunmayan da… Hala keşfedilmeyen yerler olduğu sürece yaşadığımız topraklar geçmişe dair sırrını korumaya devam ediyor. Keşfedilen yerler arasında da en dikkat çekeni tabi ki Nevşehir’de yer alan Derinkuyu Yeraltı Şehri’dir. Çünkü bu yeraltı şehri en büyüğüdür. Kapadokya gibi yer altından birbirine bağlanmış aynı bir ağaç kökleri gibi olan 36 tane şehir bulunuyor.
Derinkuyu Yeraltı Şehri Hakkında
Derinkuyu yeraltı şehrinin tarihi hakkında kesin bilgiler bulunmuyor. Ancak M.Ö. 3000 yıllarında yerleşim yapıldığı düşünülüyor. Özellikle de Bizans dönemlerinde yoğun olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Derinkuyu yeraltı şehrinin sırrı halen korunuyor diyebiliriz. Zamanında düşman işgalinden korunmak içinde kullanılmış ve ilk Hristiyanlara ev sahipliği yapmıştır. Bu şehir o kadar büyük ve akıl almaz ki 50 bin kişi aynı anda burada yaşayabilmiş. 1800’lü yıllara kadar şehrin civarında kendisinden başka yerleşim yeri bulunmuyormuş.
Toplamda 4 kilometrelik bir alana yayılmıştır. İçerisinde insanların uzun süre gün yüzüne çıkmadan yaşamalarını sağlayan su kuyuları bulunuyor. Bu sizlere oldukça garip gelebilir ancak o dönemin şartları malesef bunları gerektirmiş. Yeraltı şehrinde toplamda 52 adet kuyu bulunuyor. Yer altı şehrinin gezilebilen 8 katı var ve diğer katlarına daha ulaşılamamış. İnsan bunları görünce ve duyunca gerçekten şaşırıyor. Tahmin edilen bilgilere göre toplamdan 12 kattan oluşan bir yeraltı gökdeleni diyebiliriz.
Şehirdeki odalarda mutfaklar, oturma odaları ve şaraphaneler var. Hatta içerisinde ahır bile var. Burası bildiğiniz bir şehir. Yeryüzündekinden tek farkı ışık görmemesi. Şehrin 3. katını dini amaçlar için kullanmışlar. O bölgede kilise, mezarlık ve ibadet yerleri bulunuyor. Şehirde bir insanın yaşaması için gerekli olan her şey düşünülmüş, havalandırma kanalları bile var.
Derinkuyu Yeraltı Şehri Giriş Ücreti
Şehre girmek için 50 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor. Bu size biraz tuzlu gelse de daha sonra içerisini gezdiğinizde buna tamamen değeceğini görebilirsiniz. Saat 08.00 ile 19.00 arasında her gün gidip görebilirsiniz. Ancak buranın şöyle bir güzelliği de bulunuyor müzekart ile ücretsiz bir şekilde gezme imkanına sahipsiniz.
Derinkuyu’ya Nasıl Gidilir?
Öncelikle Nevşehir’e ulaşmanız gerekiyor. İstanbul ile Nevşehir arası toplamda 728 kilometredir. Aracınızla, otobüsle, uçakla ya da araç kiralayarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak gerçek bir şehir turu yapmak istiyorsanız, mutlaka bir araç kiralamalısınız. İstanbul’dan otomobille 8 saat 50 dakikalık bir yolculuk sonrası ulaşabilirsiniz. Uçakla da Nevşehir Havalimanı’na 1 saat 10 dakikada ulaşabilirsiniz.
Derinkuyu’ya giden herhangi bir ulaşım aracı bulunmuyor. Nevşehir Merkez’den şahsi aracınızla ya da taksiyle 36 dakikalık bir yolculuk sonrası bölgeye ulaşabilirsiniz.
Adres: Bayramlı, Niğde Cd., 50700 Derinkuyu/Nevşehir
Konum için tıklayınız.
Bu tür yerler hep ilgimi çekmiştir. Bana göre çok gizemli yapılar. Allah’ın bir lütfu. Kendi kendine veya bazıları insan eliyle yapılmış doğal sığınak. Umarım yakın zamanda buraya da gitmek istiyorum nasipse.