İçindekiler (Ana Başlıklar)
Sivas’ta diğer bir çok ilimiz gibi gezilip görülmesi gereken bir yerdir. Bu yazımızda sizler için adım adım bir Sivas Gezi Rehberi oluşturduk. Keyifli okumalar diliyoruz.
Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı şehir, Sivas… Uçsuz bucaksız bozkırların ardında keşfedilmeyi bekliyor. Sivas, Anadolu kültürünü sonuna kadar yaşayabileceğiniz yerlerden birisidir. Aynı zamanda Ozan Aşık Veysel’in memleketidir. Tarihe tanıklık eden bu şehrin tarihi ve doğal birçok güzelliği bulunuyor. Yüz ölçümüyle de ülkedeki en büyük şehirlerdendir. Sivas’ın tarihi ise tahmin ettiğinizden daha eskidir. M.Ö. 5000 yılına kadar uzanıyor. Sizler için Anadolu’nun en güzel şehri Sivas’ın gezi rehberini hazırladık.
Sivas Gezi Rehberi
Sivas’ta Gezilecek Yerler
Divriği Ulu Camii
Divriği Ulu Camii, Sivas’ı Sivas yapan nadide eserlerden biridir. Anadolu Selçukluları’ndan bizlere miras kalmıştır. Camii, Darüşşfia ve türbe olarak üç ayrı bölümü vardır. Camiinin en büyük özelliklerinden biri başta kapıları ve sütunları olmak üzere her bölgesinde ustaların elinden çıkma kabartmalar ve oyma motifleri görebilirsiniz. Taş işçiliğinin en güzel örneklerini içinde barındırıyor. İşlenen motiflerin özelliği ise birbirini tekrar etmemesidir. Her bir motif birbirinden eşsiz ve farklıdır. Bu da kainatta bulunan her bir valığın birbirinden farklı ancak bir bütün olmasını özetliyor. Öyle muhteşem bir güzelliğe sahiptir ki kelimelerle anlatılmaz. Evliya Çelebi’nin de dediği gibi ” Methinde diller kısır, kalem kırıktır.”
Adres: Kemenkeş, Ulu Cami Cd., Divriği/Sivas
Konum için tıklayınız.
Eğri Köprü, Sivas
Selçuklulr Dönemi’nden bizlere kalan Eğri Köprü, Kızılırmak üzerine yapılmıştır. 130 derecelik bir açıyla yapılan köprü bu sayede Eğri ismini almıştır. 900 yıldır sapasağlam bir şekilde günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Hiçbir restorasyon geçirmemesi de görenleri şaşırtıyor.
Adres: Kardeşler, Eğri Köprüsü, Sivas Merkez/Sivas
Konum için tıklayınız.
Balıklı Kaplıca, Sivas
Sivas’ın meşhur Kangal ilçesinde bulunan Balıklı Kaplıca, Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden ziyaretçileri ağırlıyor. Kaplıcalardaki balıklar pek çok hastalığa şifa oluyor. Özellikle de sedef hastalarının gözde yeridir. Romatizma, sedef, sivilve, iltihap ve sinir hastalıklarına iyi gelir. Kaplıcada bulunan suyun sıcaklığı da 37 derecedir. Buranın suyundan da içerseniz böbrek hastalıklarınıza şifa bulabilirsiniz.
Adres: Kavak Köyü Mevki, Kangal/Sivas
Konum için tıklayınız.
Sivas Çifte Minareli Medrese
Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Sivas gezilecek yerler listenize mutlaka burayı eklemelisiniz. 1271 yılında inşa edilen Medrese, motifleri ve çinileriyle büyük ilgi topluyor. Sivas’ın simgelerinden biridir.
Adres: Eskikale, Şifaiye Medresesi, Çifte Minare Sokak no : 12, Merkez/Sivas
Konum için tıklayınız.
Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi
Milli Mücadele yıllarını en derinden hissedebilceğiniz yer Kongre Binası’dır. Atatürk ve heyetinin karargah olarak kullandığı bina, zamanında lise olarak da kullanılmıştır. Daha sonra ise müzeye çevrilmiştir.
Adres: Eskikale, İnönü Blv. No:2, Sivas Merkez/Sivas
Konum için tıklayınız.
Gökpınar Gölü, Sivas
Sivas’ın doğal güzellikleri ile tanınan Gürün ilçesinde yer alıyor. Gökpınar Gölü, eşsiz rengiyle dünyada bir ilk ve tektir. Berrak suyundan yeri adeta bir camdan izliyormuşcasına seyredebilirsiniz. Anadolu’nun saklı cennetidir. Doğal akvaryum sıfatıyla da dünyaca ünlüdür.
Adres: Yelken, Yelken/Gürün/Sivas
Konum için tıklayınız.
Şuğul Vadisi, Sivas
Sivas’ın değerli doğal güzelliklerinden birisi de Şuğul Vadisi’dir. Kayalıkların kenarına yerleştirilen köprüden geçerek muhteşem Vadi’yi seyredebilirsiniz. Ayrıca içerisinde bulunan balık lokantası ve kır kahvesinde dinlenebilir, yemek yiyebilirsiniz.
Adres: Şuğul, Eşref Bitlis Cd. No:267, Gürün/Sivas
Konum için tıklayınız.
Hafik Gölü, Sivas
İlkbahar ve yaz aylarında yoğun olarak ziyaret edilen Hafik Gölü, Sİvas’ın en güzel yerlerinden biridir. Yerli halk içinde Koçhisar Gölü olarak da bilinir. Ailenizle birlikte sessiz ve sakin bir gün geçirmek istiyorsanız, mutlaka buraya uğramalısınız. Sivas gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın.
Adres: Koç, Hafik/Sivas
Konum için tıklayınız.
Sivas’ta Ne Yenir? Sivas’ın Neyi Meşhur?
Sivas Köftesi
Sivas denilince akıllara hemen Sivas Köftesi gelir. Bu köftenin lezzetini başka hiçbir yer bulamazsınız. Bilindik diğer köftelerden daha farklı ve yoğun bir tadı vardır.
İçli Köfte
İçli Köfte’yi ülkenin birçok yerinde görebilirsiniz. Ancak Sivas yöresinde bu yemek daha farklı yapılır. Bulgurun içerisine kıyma ya da patates konulur ve tam yuvarlak olacak şekilde kapatılır.
Etli Ekmek
Meşhur kavgalara sebep olan Etli Ekmek… Konya’ya mı ait yoksa Sivas’a mı sorusu şu anda bile bir çok kişiyi kavga ettirebilir. Her yörede yemeğin lezzeti ve yapılışının farklı olduğunu unutmamak gerekiyor.
Sivas’ta Konaklama, Sivas’ta Nerede Kalınır?
Otellere geçmeden önce aşağıdaki airbnb bağlantısı üzerinden daha ucuz konaklama alanları bulabilir ve bu alan üzerinden rezervasyon gerçekleştirebilirsiniz.
Sivas’ta Ulaşım ve Toplu Taşıma
Sivas’a Nasıl Gidilir?
Sivas’a ülkenin her bölgesinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs, uçak ya da arabayı tercih edebilirsiniz. Sivas Havalimanı, şehir merkezine 32 km uzaklıkta bulunuyor. Oradan şehir merkezine ulaşmak için havalimanının otobüslerine binebilirsiniz. Yolculuk toplamda 45 dakika sürer.
Sivas’a Ne Zaman Gidilir?
Sivas, coğrafi konumu itibari ile yazları sıcak ve kurak, kışları da soğuk ve kar yağışlı olarak geçiriyor. Sivas’ta oldukça yoğun bir kar yağışı ve soğuk görülür. Yılın en az 3 ayını karla kaplı geçirir. Şehre gitmek için en iyi mevsimin ne olduğunu sorarsanız, sizlere bahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bahar aylarında bozkırlara sahip olan şehri az da olsa yeşil görmek mümkündür. Şehri hafif serin havada gezebilir ve mevsimin yöreye özgü sebzelerinden toplayabilirsiniz. Sivas’ı gezmek için en az 2 gün yeterlidir.
Sivas’ta Şehir İçi Ulaşımı
Sivas’ta şehir ulaşımı oldukça kolaydır. Belediye otobüsleri, taksiler, halk otobüsleri ve minibüsler ile şehir içi ulaşımı sağlayabilirsiniz. Ulaşımı sağlarken de Kent Kart kullanabilirsiniz.
Kent Kart tarifeleri aşağıdaki gibidir.
İndirimli (Öğrenci-Emekli): 1.90 TL,
Tam: 2.60 TL,
Araç İçi Sürücü Kartı: 3.50 TL,
Soğuk-Sıcak Çermik (indirimli): 5.00 TL,
Soğuk-Sıcak Çermik (tam): 6.00 TL,
Soğuk-Sıcak Çermik (araç içi): 8.00 TL,
Havalimanı: 5.00 TL.
Sivas ile alakalı yazılar için tıklayınız.