Çarşamba, Ocak 15, 2025
Ana SayfaTürkiyeAdalarSedef Adası Gezi Rehberi

Sedef Adası Gezi Rehberi

-

Gözlerden ırak pek popüler olmayan, Sedef Adası en az ziyaret edilen adadır. Aya Yorgi Kır Lokantası’na gitti iseniz lokantanın terasındaki manzarada görülen ada bu işte. En uzakta ki ve en ıssız ada. Prens adaları arasında en küçük olan Sedef Adası diğer adalar ile ortak bir tarihi ve demografik yapısı var. Bizans döneminde sürgün yeri olarak kullanılması, Cumhuriyet ve Kurtuluş Savaşı öncesi dönemde Ermeni ve Rumların çoğunlukta yaşadığı, Bolşevik Devriminden kaçan Beyaz Rus’lara sığınaklık yapması prens adalarının ortak özelliği. Bu adayı diğer adalardan ayıran en göze çarpan özelliği ise %75’inin özel mülk olması. Toplamda halka açık bir kaç işletme var. Sedef Adası çok küçük olduğu için fayton hiçbir zaman olmadı bisikletle kiralama seçeneği de yok.

Sedef Adası’nın Tarihi

Osmanlı’da devletin ileri gelenlerinden Fethi Ahmet Paşa ( Arnavutköy’de Fethi Paşa Korusuna ismi verilen kişi) 18. Yüzyılda Sedef Adası’nın tamamının sahibiymiş. 5.000 zeytin 2000 enginar ağacı dikerek bu adayı ağaçlandıran kişi de aynı zamanda. Zaman içerisinde adanın arazisi kimine hediye verilip kimine satılarak şu anki mülk dağılımı durumuna ulaşmış. En yakın satın alma haberi ise şu şekilde oluyor.

Fethi Ahmet Paşa’nın torunlarından Şehsuvar Menemencioğlu ve kardeşi Reyan Şehsuvaroğlu’nun adanın büyük bir kısmının sahibi idi, iki kardeş öldüklerinde mülkiyet Reyan Şehsuvaroğlu’nun çocukları olan  Esra Bereket ve Mehmet Birgen’e geçti. 2011 yılında 4 dönüm arazi Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz’in kardeşi Saddam Bin Abdülaziz’e satıldı. Normalde sit alanı olan Sedef Adası için bu satın alma sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan imar satın alınan arazinin imara açılması için özel izin çıkıyor.

Sedef Adası

Sedef Adası’na nasıl gidilir?

Eğer Avrupa Yakası’nda ikamet ediyor iseniz Sedef Adası’na Karaköy ve Eminönü’nden sabah saat 6:30’dan itibaren başlayan seferler düzenlenmektedir. Kabataş Limanı adalara gidişte en çok kullanılan limandır. Çünkü adalara vapur, motor ve deniz otobüsleri gibi çok geniş yelpazede seçenekler sunar. Mevsim farketmeksizin düzenli seferler bulabilirsiniz. Adalara yolculuk görece biraz uzun sürdüğünden daha hızlı ve rahat bir ulaşım için İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO)’nide tercih edebilirsiniz.Avcılar iskelesinden ise sadece yaz aylarında ve 9:15’de başlayan seferlerle adalara gidilebilir.

Yok eğer Asya Yakası’nda iseniz, Bostancı Asya Yakası’nda en çok tercih edilen ulaşım noktasıdır. Kabataştaki gibi deniz otobüsleri, vapur ve motor seçenekleri buradada mevcuttur. Mevsim farketmeksizin saat 6:00 dan başlayan düzenli seferler düzenlenir. Kabataş’tan kalkan şehir hatlarının ilk durağı Kadıköy iskelesidir. Kadıköy iskelesi de Kabataş’tan kalkan şehir hatları deniz araçlarına binebilirsiniz.

Kartal iskelesi de yaz kış düzenli sefer yapan yalnızca Prenstur firması vardır ve sadece motor ile sefer düzenler. Seferler saat 6:30’da başlar. Maltepe iskelesi de Mavi Marmara firması motor ile günde sadece üç defa sefer düzenler ve ilk seferleri 8:00’da başlar. İstanbulun bütün iskelelerinde hizmet veren deniz taksilerinden araç kiralayıp ulaşım sağlanabilir.

Büyükada’ya ulaştıktan sonra Sedef Adası’na gelmek için Büyükada vapur seferleri veya gitmek istediğiniz mekanın özel taşıma araçlarından faydalanabilirsiniz.

Sedef Adası’nda gezilmesi gereken yerler

Sakin bir ziyaret için en uygun seçenek olan Sedef Adası’nda gezilecek çok az ama elit yerler bulunuyor. Kalabalıktan kaçıyorsanız en uygun yerdesiniz.

Sedef Adası Halk Plajı

Sedef Adası Plajı ziyaret edilmesi gereken yerlerin en başında geliyor. Plaj iyi organize olmuş bir işletme tarafından yönetiliyor ve cüzi bir miktar karşılığında duş, tuvalet, su kaydırağı, şezlong ve şemsiye kullanımı gibi hizmetler veriyor. 5000 metrekare arazi üzerine kurulan ve 800 şezlong ile hizmet veren işletme yaz aylarında 8:00 ve 20:30 saatleri arasında açık. Ada içerisinde konumunun bulunması da tabelalar ile oldukça kolaylaştırılmış. Rezervasyona ihtiyaç olmadan herkes tarafından ziyaret edilebilir.

Elio Sedef

Elio Sedef 300 kişilik kapasiteye sahip, beach club’ı ve restoranı olan bir işletme. Kapasitesi çok büyük olmadığından rezervasyon ile hizmet sunuyor. Nikah, düğün, nişan, davetler gibi özel günler için kiralanabiliyor.

Club Ada Sedef

Yeme-içme, plaj ve eğlence seçeneklerinin üçününde bir arada olduğu bir diğer mekan Club Ada Sedef. Sürekli ziyaretçileri tarafından boğaz eğlencilerine alternatif olarak görülüyor.

Club Ada Sedef plaj, restoran-bar ve club olmak üzere 3 ana bölümden oluşuyor. Plajda gün boyu yeme içme servisi kesintisiz devam ediyor. Güneşlenirken bir kaç kadeh bir şeyler içip biraz atıştırmak yapmak isteyebilirsiniz. Bu istekleriniz için Club Ada Sedef sizi şımartacak hizmetlere sahip. Kişiye özel yemek siparişi ve kokteyl de sipariş verebiliyorsunuz. Restoran-bar gece bir club’a dönüşüyor DJ partileri ve canlı müzik gibi etkinlikler düzenlenebiliyor.

VIP  müşterilere özel Van Dutch tekneleri de lüks seçenekler arasında 30-40 feet uzunluklarında olan teknelerden sadece 2 adet var ve İstanbul’daki herhangi bir iskeleden Club Ada Sedef’e müşterileri getirmek için hizmet veriyor.

Günübirlik tatil ve eğlence için en iyi seçeneklerden biri olan Sedef Adası mekanları biraz elit hizmetler sunsalar da başka yerlerde bulamayacağınız deneyimleri size yaşayacağından eminiz.

Kara yolu ile ulaşmak imkansız. Yine de konum vermiş olalım 🙂

Mekancu
Mekancuhttp://www.b9creative.com
Merhaba, 27 yaşındayım. Yeni yerler keşfetmeyi ve haftasonu planları yapmayı seviyorum! Bu deneyimlerimizi sizlerle paylaşmak için buradayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

253BeğenenlerBeğen
15,933TakipçilerTakip Et
16,041TakipçilerTakip Et
317TakipçilerTakip Et
1,973TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol