İçindekiler (Ana Başlıklar)
Bir krater gölü olan Salda Gölü, turkuazın ve beyazın muhteşem buluşmasına anıklık ediyor. Salda oldukça gizemli bir göldür ve bir volkan patlaması sonucu oluşmuştur. Mars ile aynı özellikleri gösteriyor. Beyaz kum ya da kaya parçalarına benzeyen kıyıları bulunuyor. Uzanıp elinize aldığınızda ise beyaz bir tortu olduğunu görebilirsiniz. Bilim adamları ise Mars’ın çok uzun yıllar önce aynı Salda gibi olduğunu belirtmiştir. Mars atmosferi Dünya’dan 100 kat daha hızlıdır ve bu yüzden oradaki su buharlaşmıştır.
Salda Gölü Nerede?
Burdur ilinin Yeşilova ilçesinde bulunuyor. İlçe merkezinden göle ulaşmak için 4 km yol gelmeniz gerek. Burdur merkeze ise 75 km uzaklıkta bulunuyor. Şahsi aracınız ile merkezden göle ulaşmak toplamda 1 saat 15 dakika sürüyor.
Konum için tıklayınız.
Salda Gölü’nde Konaklama
Göl etrafında kamp yapabilirsiniz. Ancak kamp yapmak istemeyenler içinde başka seçenekler bulunuyor. Göl yakınlarında bulunan otellerde konaklayabilirsiniz. Hotel Lago di Salda, Salda Lake Hotel, Tefenni Villas gibi otellerde kalabilirsiniz.
Salda Gölünde Ne Yapılır?
Günümüze kadar Salda, yerli halk tarafından piknik yeri olarak kullanılmış. Son zamanlarda ise popülerliğinin artmasıyla birlikte yeni insanlar uğramaya başlamış. Salda gölünde ise yalnızca kamp ya da piknik yapabilirsiniz. Etrafında herhangi bir yer bulunmuyor. Ancak yakın zamanda balon turu yapılacağına dair de söylentiler yok değil.
Salda Gölü’nün Özellikleri
Türkiye’nin en temiz gölü ve dünyanın ise beşinci gölüdür. Suyu o kadar temiz ve berrak görünür ki kendinizi Bali’deymiş gibi hissedebilirsiniz. Türkiye’nin en derin tatlı su gölüdür. Kumu o kadar beyazdır ki Maldivler ile yarışıyor diyebiliriz. Çevresinde kendine özgü endemik hayvan ve bitki türleri bulunuyor. Göl içerisinde 3 farklı balık, göl çevresinde tilki, kaplumbağa, yaban domuzu gibi hayvanlar bulunuyor. Ayrıca Salda, nesli tükenme tehlikesinde olan dikkuyruk ördeklerinin de yaşam alanıdır.
Salda Gölü’nde Yüzmek Neden Yasak?
Salda’ya geldiğiniz yazılı olan yüzmek yasaktır tabelalarını görebilirsiniz. Her yıl bu gölde insanlar boğulduğu için yüzülmesi yasaklanmış. Bu konuyla ilgili bilimsel bir araştırma yok. Bazıları gölün bataklık gibi kendine çektiğini bazıları da gölün aniden derinleştiğini söylüyor. Yalnızca belirlenmiş alanlarda yüzmeye izin veriliyor ve insanlar orada yüzüyor.
Burdur ile alakalı diğer bilgiler için tıklayabilirsiniz.