İçindekiler (Ana Başlıklar)
Refah seviyesi en yüksek olan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan İzlanda volkanik patlamalar sonucunda meydana gelmiş bu ada içerisinde 12 adet aktif yanardağ bulunmaktadır.
Aynı zamanda bir ordusu ve askeri bulunmaması birçok kişi tarafından ilginç bulunmaktadır. Ancak ülkenin okyanus ortasında tek başına bir ülke olması ve en yakın komşuları olan Grönland, Norveç ve Danimarka ile aralarında 1000 km olması böyle bir ihtiyacın gerekmesini engellemiştir.
İzlanda’da 7’den 70’e herkes okur yazardır ve ülkede işsizlik oranı yüzde sıfırdır. Nüfusun büyük bir çoğunluğunun geçim kaynağı balıkçılıktır. Para birimi İzlanda Krona’sı olan bu ülke Türkiye’den gidenler için oldukça pahalı bir yerdir.
Oldukça demokratik bir ülke olduğunu bildiğimiz İzlanda’da dünyanın ilk kadın devlet başkanı 4 dönem boyunca devlet başkanlığı yapmıştır.
İzlanda’da henüz bir soyadı kanunu bulunmamasından dolayı bu ülkedeki kişiler anne ve babalarının isimlerini almaktadırlar.
Bu ülkede görülen en ilgin olay ise 21 Mayıs ile 30 Temmuz tarihleri arasında havanın kararmamasıdır.
Izlanda Nerede?
Kuzey Atlantik, arktik ve Orta Atlantik okyanuslarının birleşim noktasında yer alan İzlanda iki önemli kıta olan Kuzey Amerika ve Avrupa kıtalarının tam ortasında bulunmaktadır. Dünya’nın en az nüfusuna sahip 7. Ülke olan İzlanda ülkesinin toplam nüfusu 337.610 kişidir.
Izlanda Vizesi Nasıl Alınır?
Schengen ülkeleri arasında yer alan Izlanda’ya gidiş için ilk olarak Danimarka Konsolosluğu’ndan izin alınması gerekmektedir. Bu ülkeye Türkiye’den direk uçuş bulunmamaktadır. Aktarmalı olarak gidilmesi gereken bir yolculuk için aktarma yapılması gereken duraklar Londra Kopenhag, Oslo, Stokholm ve Frankfurt’tur.
İzlanda Coğrafyası Hakkında Enteresan Bilgiler
İzlanda’da sahip olduğu coğrafi şartlar nedeniyle tren yolculuğu yapılmamaktadır. Tüm yolculuklar kara yolları ile yapılmaktadır. Tektonik depremler ile meydana gelmiş olan bu ülkede aktif olanlar volkanlar ve pasif olan volkanlar toplamda 130 adettir. Yıl içerisinde yüzlerce depremin meydana geldiği bu ülke her yıl 1,5 cm kadar genişlemektedir.
Dünyanın en temiz suyuna sahip olan İzlanda ülke enerjisinin tamamını hidroelektrik santrallerden elde etmektedir. Ülke topraklarının yüzde 10’u buzullar ile kaplı olsa da en soğuk zamanlarda bile yer altı suları oldukça sıcaktır.
Bu ülkenin kıyıları arasında Güney de yer alanlar düz diğer bölgelerindekiler ise girintili çıkıntılı bir yapıdadır.
İzlanda’da Doğal Yaşam Alanları Ve Canlılar
Dünyada nadir görünen bir kuş türü olan Puffin’ler İzlanda da 10 minyondan fazla bulunmaktadır. Aynı zamanda atları ile ünlü olan bu ülkedeki İzlanda atlarının boyu 150 cm civarındadır. Okyanus ortasında bir ada olmasına ve kutuplara yakın olmasına rağmen bu ülkede kutup ayısı görmek neredeyse imkansızdır. İzlanda da bulunan tek memeli hayvan ise kutup tilkisidir.
İzlanda da mutlaka görülmesi gereken doğa harikası kuzey Işıklarıdır. İzlanda’dan eylül ve Nisan ayları arasında görülen bu görsel şölen yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşime girmesi sonucu meydana gelen doğal ışımalardır.
İzlanda Mevsimleri Ve Ortalama Sıcaklık
İlkbahar aylarında 3 ila 9 derece arasında değişen sıcaklık yaz aylarında da çok fark etmemekte ve 8 ila 15 derece arasında değişmektedir. Kutuplara yakın bir ülke olması nedeniyle zaten soğuk olduğu bilinen bu ülke ateş ve buzun toprağı olarak anılmakta ve kışlar oldukça uzun sürmekte ve sıcaklık 2 derecenin üzerine çıkmamaktadır.
İzlanda Hakkında Az Bilinenler
2008 yılında yalanan büyük kriz nedeni ile bunalıma giren halkın moralinin düzeltilmesi üzerine trafik ışıklarındaki kırmızı alan daire şeklinde değil kalp şeklinde bulunmaktadır.
Bu ülkede herkesin okur yazar olmasının en büyük nedeni yıl başı hediyesi olarak birbirlerine itap hediye etmeleridir.
İzlanda teknolojik alanda oldukça gelişmiş bir ülkedir. Hatta yerli üretim olan bir uygulama ile insanlar birlikte oldukları kişi ile bir akrabalıkları olup olmadığını tespit edebilmektedirler.
İzlanda da soyadı bulunmasa da yeni doğan çocuklar kız ise annelerinin adını erkek ise babalarının adını alırlar. Bu nedenle de bir aile içerisinde herkesin soyadı farklı olabilir. Aynı zamanda burada yaşayan aileler çocuklarına istedikleri ismi verememedirler. İzlanda Adlandırma komitesi onaylanmış isimler listesi içerisinde bir seçim yapılması gerekmektedir. Eğer bu listede yer almayan bir isim konulmak isteniyorsa bu durumda komiteye başvurarak isim için onay almaları gerekmektedir.
İzlanda hakkın bilinen en ilginç bilgi ise bu ülkede soğuk hava şartlarından dolayı sivrisinek bulunmamasıdır. Aynı zamanda küçük bir ada olması sebebiyle bir ucundan diğer ucuna bir gün içinde seyahat etmek mümkündür.
İzlanda’nın başkenti olan Reykjavik aynı zamanda dünyanın en kuzeyde yer alan başkenti olarak kabul edilmektedir. İzlanda bayrağının üzerinde yer alan renkler toprağın oluşturduğu unsurları temsil etmektedir. Kırmızı renk volkanik yangınların, beyaz karı ve buzu, mavi ise okyanusu simgelemektedir.
İzlanda Kültürü Ve Gelenekleri
İzlanda ülkesinin genel resmi dini Hristiyanlık olarak ilan edildiği dönemden itibaren asıl dinleri olan Pagan geleneklerinden oldukça uzaklaşmışlardır.
İzlanda edebiyat ve sanat hayatı hayatın olağan akışı içerisinde yer almaktadır. Avrupa edebiyatının bir bölümünü oluşturan İzlanda Edebiyatı oldukça ilginç ve izole bir yapıdadır. Bunun en büyük nedeni yine İzlanda’nın birçok ülkeden oldukça uzakta bulunmasıdır.
İzlanda toprakları ve iklimi oldukça elverişsiz olduğu için buradaki halk yemek kültürü olarak balık ve deniz ürünlerini tüketmektedirler. İzlandalılara özgü bir yemek olan fermente köpekbalığı balık etinin 4-5 ay kadar kurutulmaya bırakılması ile elde edilmektedir. Aynı zamanda her öğün bıkmadan sosili yiyebilen bir halktır.
Kizomba, Vallarakvaeoi, undir blaum solarsali ve A sprengisandi İzlanda halkının folklorik danslarını oluşturmaktadır.
Soğuk bir bölgede yaşamaları İzlanda halkının giyim tarzını oldukça fazla etkilemektedir. Burada yaşayan halk genellikle yün kıyafetler giymektedirler.
İzlanda müzik kültürü, 14. Yüzyıldan itibaren söylenen folk şarkılardan günümüzde metal müziğe evrilmiş oldukça geniş bir alandır. İzlanda folk şarkıları genellikle alaycı bir dile sahiptir ve gemicilik, aşk ve zor kış konuları üzerine yazılmaktadır. Aynı zamanda İzlanda halkının büyük bir çoğunluğu troller ve elflerin yaşadığına inanmaktadır bu yüzden elfler ve troller ile iğli mitler de bu şarkıların konuları arasında yer almaktadır.
Milli Bayramları
Tüm Hristiyan topluluklarında olduğu gibi İzlanda halkıda 24 Aralığı 25 aralığa bağlayan gecede noeli kutlamaktadır. Aynı zamanda bu ülkede İsa’nın son akşam yemeğini yediğine inanılan güne kutsal perşembe adı verilen bugün paskalyadan hemen önce kutlanır.
Bir diğer bayramları ise paskalya bayramıdır. Bugünü özel kılan İsa’nın çarmıha gerilişinin 3. Gününde dirilmiş olduğu inancıdır.
12 Haziran 1944 yılında Danimarka Krallığından bağımsızlığını ilan etmiş bu ülke her yıl bu tarihte İzlanda Milli Günü kutlamaktadır.
Hangi Dil Konuşulmaktadır?
İzlanda’nın resmi dili Hint- Avrupa dil ailesinin bir kolu olan İskandinav dilleri arasında yer alan İzlandacadır. Alfabe sistemi ise İzlandaca karakter ile Latin alfabesidir.
Milli Geliri Ne Kadar?
Refah seviyesi yüksek ülkeler arasında yer alan İzlanda’da son verilere göre gayri safi milli gelir 23 milyon dolar civarındadır. Haftalık çalışma saati toplam 40 saat olan bu ülkede kişi başına düşen gelir 42 bin 416 dolardır.
Eğitim Sistemi
İzlanda eğitim sistemi 4 kademeden oluşmaktadır. İzlanda’da 6 ila 16 yaş arasındaki çocukların ilköğretim eğitimini tamamlamaları zorunludur. Bu ülkedeki zorunlu eğitim süresi 10 yıldır.
İzlanda’da eğitim sisteminin aşamaları;
- Okul öncesi eğitim
- Zorunlu ilköğretim eğitimi
- Ortaöğretim eğitimi
- Yüksek öğrenim eğitimi
İzlanda eğitim sisteminin ilk aşaması olan İzlanda’da okul öncesi eğitim, 12 aylık ila 6 yaş arasında yer alan çocukları kapsamaktadır. Okul öncesi eğitim zorunlu eğitimin içerisinde değildir.
Bir gün içerisinde 4 ila 9 saat arası verilen bu eğitim ile çocuklara yaratıcı ortamlarda etkinlik yaptırma, oyun ile beslenme alışkanlığı edindirme, fiziksel aktivitelere alıştırma ve davranış kurallarını uygulama gibi günlük hayata hazırlık yapılmaktadır.
İlkokul eğitimi ise 6 ila 16 yaşları arasında bulunan çocuklar için verilmektedir. İzlanda’da ilkokul eğitim sistemi, Türkiye’deki ilkokulun ve ortaokulun birleşimden oluşmaktadır. 6 ila 13 yaşları arasında çocuklar bizdeki ilkokul gibi tek bir öğretmenden ders almaktadır. 13 ila 16 yaş arasındaki çocukların dersleri ise branşlara ayrılmaktadır.
İzlanda’da ortaokul eğitimi, Türkiye’deki lise eğitimine denk gelmektedir. İlk okul zorunlu iken İzlanda da ortaokul zorunlu eğitime dahil değildir. Bu okul düzeyine 16 ila 20 yaş arasındaki çocuklar katılmaktadır. Ortaokul eğitim seviyesinde artık öğrenciler ilgi alanlarına ve yeteneklere göre ayrı branşlara ayrılmaktadırlar.
İzlanda ortaokulları dört farklı lise türünden oluşmaktadır. Genel liseler, çok amaçlı liseler, meslek uzmanlık okulları ve son olarak endüstri meslek liseleri.
4 yıl süren bu eğitim sabah 08.00 ila akşam 16.00 saatleri arasında verilmektedir. Öğrenim ücreti istenmeyen bu eğitim aşamasında ancak öğrenci kayıt yaptırılan okula göre bir kayıt ücreti ve ders malzeme ücretlerini ödemektedir.
İzlanda’da eğitim sisteminin son aşaması olan yüksek öğrenime giriş için en az 20 yaşında olmak gerekmektedir. Zorunlu eğitim içerisinde yer almayan bu eğitim sisteminde lise eğitiminin tamamlanmış olması gerekmektedir.
Diğer Ülkeler hakkındaki bilgiler için tıklayınız.
Vize başvuruları için VFS linkine tıklayabilirsiniz.