İçindekiler (Ana Başlıklar)
Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biri olan Mardin Gezilecek Yerler, 790 bin nüfusuyla Güney Doğu Anadolu bölgesinde yer alıyor. Ülkemizin en kültürel ve tarihi değere sahip şehirlerinden biridir. Diyarbakır, Batman, Urfa, Şırnak ve Siirt ile komşu olan şehrin her bir sokağında yaşanmışların izi bulunuyor. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, Mezopotamya’nın kalbi sayılan şehri mutlaka gezmeli ve tarihini öğrenmelisiniz. Evleri, camileri, kiliseleri ve daha birçok tarihi yapısıyla bambaşka bir şehirdir.
Mardin Gezilecek Yerler
Mardin Kalesi
Kartal Yuvası olarak da bilinen Mardin Kalesi, şehrin sembolüdür. Subariler’den Babiller’e, Asurlar’dan Osmanlı’ya kadar pek çok medeniyeti geçirmiştir. Tüm bu devletlere koruyucu bir kale, sur görevi görmüştür. Kale, önemli zaferlere ve olaylara tanıklık etmiştir. Veba Salgınını da yaşayan kale bu süreçte boş kalmıştır. Daha sonraları ise M.S. 975 yıllarında kale daha da korunaklı bir hale getirilmiştir. Dik kayaların üzerinde konuşlanan kale tüm şehri görebileceğiniz bir konumda bulunuyor. Pek çok devlet adamını sinirlendiren, sevindiren, şairlere ilham olan bu kaleyi mutlaka görmelisiniz.
Adres: Şar, Çağatay Cd. No:25, 47100 Mardin Merkez/Mardin
Giriş Ücreti: Ücretsiz
Konum için tıklayınız.
Mardin Evleri
Filmlere konu bu muhteşem evler taş işçiliğinin dünyadaki en güzel örnekleridir. Orta Çağ’dan bir görüntü oluşturan evler gören herkesi büyülüyor. Mardin’in üzerine düşen gün batımında ise bir başka görüntüye kavuşuyor. Bu evlerin güzelliğinin dışında en büyük özelliği sıcak yaz aylarında soğuk tutmasıdır. Eğer Mardin gezinizi yazın yapıyorsanız bu evlerden birine girdiğiniz anda sserinliği hissedebilir ve derin bir oh çekebilirsiniz.
Konum için tıklayınız.
Ulu Camii, Mardin
Ulu Camii, tüm ihtişamıyla Mardin’in en değerli dini ve tarihi yapılarından biridir. Mimarının kim olduğunu bilinmiyor. Caminin içerisinde farklı farklı yerlerde 16 adet kitabe bulunuyor. Şehrin en eski camisi olma özelliğine sahip yapı iki minareli olarak inşa edilse de zamanla yıkılmıştır. Akkoyun ve Memlükler’den Osmanlı’ya oradan da günümüze kadar hasarlı olsa da gelebilmeyi başarmıştır.
Adres: Birinci Cadde Altı Artuklu-Mardin
Konum için tıklayınız.
Mardin Midyat Kent Müzesi
Midyat ilçesinde yer alan Kent Müzesi belediye tarafından açılan bir kültürel yapıdır. Eski bir han içerisinde yer alan müzenin çevresinde pek çok dükkân da bulunuyor. Müzenin içeriğinde Sümer, Selçuklu, Artuklu, Akad, Mittani, Hitit, Asur, İskit, Babil, Roma, Osmanlı ve Pers devletlerinden kalma eserler yer alıyor. Önceden bir ticarethane olarak kullanılan handa şimdi halılar, kilimler ve yöreye özgü eşyalar sergileniyor.
Adres: Ulucami, Dr. Alaattin Aslan Caddesi, No:108, 47500, Midyat, Mardin
Giriş Ücreti: Ücretsiz
Konum için tıklayınız.
Mardin Bakırcılar Çarşısı
Gümüş ve bakır işlemeler Mardin’in olmazsa olmazıdır. Türkiye’de bakır nereden alınır sorusunun cevabı kesinlikle Mardin olacaktır. El emeği göz nuru işlemeleri inceleyebilir ve evinizin en güzel köşesini bakırlarla oluşturabilirsiniz. Özellikle mutfak eşyalarından kahve fincanları, sürahiler ve tepsiler satın alabilirsiniz.
Adres: Teker, 1. Cadde No:249, 47100 Artuklu/Mardin
Konum için tıklayınız.
Beyazsu, Mardin
Mardin’in en güzel yerlerinden birisi de Beyazsu’dur. Midyat-Nusaybin yolu üzerinde yer alan bölgede bol bol su ve yeşillik bulunuyor. Ağaçların sıcak havayı gölgelediği ve şakır şakır akan serin suyun süslediği bölgeye mutlaka uğramalısınız. Özel tahsis edilen masalarda yöreye özgü Alabalık yiyebilir ve piknik yapabilirsiniz. Ahşaptan yapılan çardaklarda oturup laflarken, ayaklarınızı buz gibi suya daldırabilirsiniz. Sıcak Mardin şehrinde bu kelimeler bile içimizi serinletmeye yetiyor.
Adres: Taşlıburç, 47500 Midyat/Mardin
Konum için tıklayınız.
Emir Hamamı, Mardin
12. yüzyılda inşa edilen Emir Hamamı, Emudin Külliyesi içerisinde yer alıyor. Mardin’in merkezinde yer alan bu hamam şehrin en otantik ve muazzam yerlerinde biridir. Özellikle de turistlerin göz bebeği olan hamama siz de gidebilirsiniz. Gündüz 12 ve 17 arasında kadınlar için açıktır. Geriye kalan saatler ise erkeklere ayrılmıştır. Hamamda köpük masajı yaptırabilir ve tellaklara kendinizi keseletebilirsiniz. Hamamın içerisinde kafe de bulunmaktadır.
Adres: Teker, Cumhuriyet Caddesi, No:185, Merkez, Mardin
Giriş Ücreti: Hamam 15 TL – Sauna, Kese, İçecek, Hamam: 45 TL
Telefon: (0482) 212 94 73
Konum için tıklayınız.
Mor Gabriel Manastırı
Midyat’ın Güngören Köyü’nde yer alan Deyrulumur Mor Şmuel tarafından inşa edilmiştir. 397 yılına ait bu yapı Süryaniler’in yerleşim merkezi Tur Abdin Yaylası’nda bulunuyor. Süryaniler ve Süryani Kilisesi bu yapıya ikinci Kudüs demişlerdir. Çeşitli zamanlarda yapımı süren dini yapı eski zamanlarda da çok büyük imparatorlar tarafından da bağışlar almıştır. Günümüzde halen önemli bir kültürel ögedir.
Adres: Güngören, Güngören Köyü Yolu No:46, 47510 Midyat/Mardin
Konum için tıklayınız.
Hacı Şehmus Mete Konağı
Midyat ilçesinde yer alan konak yörenin kültürünün somut bir örneğidir. İçerisinde el dokuması halılar, kilimler, bakırlar ve eşyalar bulunuyor. Konağın en önemli özelliklerinden birisi de bodrum katında bir yer altı mağarasının bulunmasıdır. Günümüze kadar hiçbir değişikliğe ya da tahribe uğramamıştır.
Adres: Bahçelievler Mahallesi, Şehmus Nasıroğlu cd. no 2, Midyat
Konum için tıklayınız.