İçindekiler (Ana Başlıklar)
Muhteşem mazaraya sahip Kelebekler Vadisi’nin geçmişi milattan önce 400’lere dayanıyor. Eski zamanlarda Percedia yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Yunan ve Bizans uygarlığına, hatta Osmanlı İmparatorluğu’na kadar gelmiştir. Burada yamaçların üzerine teraslar kurulmuş, ve aynı zamanda bahçe ve seracılık günümüze kadar yapılmıştır ve hala yapılmaya devam ediyor. Kelebekler Vadisi’nde 1987 yılında ilk turizm hareketleri başlamıştır.
Dünya Mirası Koruma Vakfı tarafından korunması gereken ilk 100 yer arasına girmiştir. Kelebekler Vadisi sahip olduğu doğlal güzellikler, endemik bitki türleri ile nadir bulunan yerlerden biridir. Kültür Bakanlığı tarafından da sit alanı ilan edilmiştir. Bu yüzden bölgenin herhangi bir inşaya açılması kesinlikle yasaktır. Koruma yapılmak için alınan önemler, turizmi olumsuz yönde etkilememiştir. Vadide zakkum, kekik, üzüm, keçi boynuzu, zakkum, ekşi nar, zeytin, şeytan, kara ağaç, defne gibi pek çok kendinliğinden çıkan otlar da yer alıyor.
Kelebekler Vadisi’ ne Ne Zaman Gidilir?
Vadide bulunan işletmenin izin verdiği tarihler haricinde konaklamak pek mümkün değildir. Su, Elektrik gibi hizmetler devlet tarafından değil, işletme tarfaından veriliyor. İşletmemnin izin verdiği tarihlerde rahatça konaklayabilirsiniz. İnternetten tarihleri takip etmekte fayda var.
Kelebekler Vadisi’ne Nasıl Gidilir?
Yakınlarında havalanı bulunduğu için uçakla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca kara yolu ve deniz yolunu da kullanabilirsiniz. Dalaman Havaalanı ile uçuşları gerçekleştirebilirsiniz. Karayolu ile gelmek için ise öncelikle Fethiye merkeze gelmelisiniz. Otobüs ya da şahsi aracınızı kullanarak ulaşımı sağlayabilirsiniz. Deniz yolunu kullanmak isterseniz Ölüdeniz’den kalkan tekneleri 35 TL ücret karşılığında kullanabilirsiniz. Tekne yolculuğu yaklaşık yarım saat sürüyor. Özellikle şuna dikkat etmelisiniz. Dolandırılmamak için biletleri teknede almaya gayret gösterin.
Konum için tıklayınız.
Kelebekler Vadisi Konaklama
Vadinin yakınlarında pek çok pansiyon ve otel bulunuyor. Ancak doğal güzelliklerin ve eşsiz manzaranın tadını iyice çıkarabilmek için en iyisi kamp yapmaktır. Ya da vadide bulunan bungalov evlerde günlüğü 190 TL’ye konaklayabilirsiniz.
Kelebekler Vadisi Kamp
Eğer Kelebekler Vadisi’ ne gelip burada çadır kurarak kamp yapmak istiyorsanız, belirli bir ücret ödemek gerekiyor. 90 TL gibi bir meblağ ödeyerek çadır kurabilirsiniz. Sadece günübürlik bir gezi planlıyorsanız, 17.00 a kadar sahilde vakit geçirebilirsiniz. Faralya’ya giden yolun üzerinde George House adında başka bir kamp yeri bulunuyor. Burada bungalov evlerde konaklayabilir, açık büfe sabah ve akşam yemeği seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Kelebekler Vadisi’ne Ne Zaman Gidilmeli?
Vadide sezon nisan ayında başlıyor diyebiliriz. Havaların ısınmasıyla birlikte ziyaretçi akınına uğruyor. Sezon başlangıcı Nisan ayı, sezon kapanışı ise Eylül ayıdır. Bazen bu süre EKim ayına kadar uzayabiliyor.
Kelebek Vadisi’nde Neler Yapılır?
Vadinin tadını çıkarmak için yapabileceğiniz pek çok seçenek bulunuyor.
Kelebek Turu
Vadi 80 den fazla kelebek çeşidine ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden bu kelebekleri keşfe çıkabilirsiniz. ÖZellikle Kaplan cinsi kelebek türüne bakmalısınız. Derin yerlere geziye çıkarak bu kelebek türlerini görebillirsiniz. Ancak şuna dikkat etmelisiniz, yüksek ses kelebekleri öldürüyor, bu yüzden olabildiğinde kısık sesle konuşma yapmalısınız.
Koy Turu
Vadinin etrafında toplamda 7 tane koy bulunuyor. Bunlar; Akvaryum, Dalyan, Çalış, Samanlık, Şövalye, Kızılada ve Hillside adasıdır. Tekne turuna katılarak bu koyları masmavi denizler üstünde seyredebilirsiniz.
Dalış
Pek çok deniz hayvanına ev sahipliği yapan vadide, dalış yaparak çıplak gözle keşfe çıkabilirsiniz.
Doğa Gezisi
Bu muhteşem güzellikleri daha yakında keşfetmek ve görmek için doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Ya da yamaç tırmanışına katılabilirsiniz.
Muğla Gezi Rehberi için tıklayınız.