Cumartesi, Eylül 7, 2024
Ana SayfaTürkiyeÇanakkaleGelibolu Gezilecek Yerler

Gelibolu Gezilecek Yerler

-

Çanakkale Boğazı’nın başlangıç yerinde kurulan Gelibolu Gezilecek Yerler‘in, Saroz Körfezi kıyıları bütünüyle temiz kumsallardan oluşmaktadır. Korudağı’ndan doğan Kavak Çayı, bu bölgeyi sulayan tek hayat kaynağı olarak yer almaktadır.

Gelibolu Ulaşım

Gelibolu ulaşım isteyenlerin bir kısmı konforlu olarak özel araçlarını tercih ederlerken aslında birçok alternatif yol da vardır. Bu alternatif tollar ile de Gelibolu’ya ulaşımın gayet kolay olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda otobüs ile ulaşımı tercih edecekler için Çanakkale otobüs terminalinden de ilçeye belirli saatlerde otobüsler kalkmaktadır.

Gelibolu Konaklama

Gelibolu konaklama noktasında tarih kokusunu iyice almak için konaklamak isteyenler olacaktır. Bunun yanında tabii ki Çanakkale merkezden günü birlik olarak Gelibolu’ya ziyarete gelip ardından geri dönenler de vardır. Gelibolu’da bir süre kalmak isteyenler konaklama seçeneklerinden birini seçmelidir. Her kesime hitabe eden birbiriden farklı özellikleriyle çeşitli oteller bölgede bulunmaktadır. Ayrıca pansiyon ve yarı pansiyon tarzı daha uygun fiyatlı konaklama imkânlarda burada bulunur.

Gelibolu Gezilecek Yerler

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Gelibolu adını taşısa da Eceabat sınırlarındadır. Burası Gelibolu Yarımadası’nın güney kısımlarında, Eceabat ilçesinin hemen hemen tamamını kapsayan ve Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasında 33.000 hektar üzerine 1973 de kurulmuş olan büyük bir parktır. Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde bulunmaktadır. Bu bölgede ki savaş alanları, savaş mezarları, çeşitli anıtlar ve savaşla ilgili kalıntılar “Tarihi Sit Alanı” ve “Kültürel Varlık” olarak sınıflandırılmıştır.

Tarih Severler İçin Gelibolu Tersanesi Piri Reis Müzesi

Gelibolu Gezilecek Yerler’in ilk adımında Piri Reis müzesi var. Günümüzde deniz kıyısında kalıntıları görülen Gelibolu Kalesi Bizans Döneminde 681’de başlayıp 717 yılı sonuna kadar süren Arap akınları sırasında, Gelibolu’nun korunması için 711 de yaptırılmıştır. Daha sonra Osmanlılar döneminde tadilat yapılmıştır.

Gelibolu Mevlevihanesi

yüzyılda kurulan mevlevihane çeşitli dönemlerde tadilatlar görmüş, 1899- 1900 yıllarında Sultan II. Abdülhamid Dönemi‘nde tekrardan inşa edilmiştir. 1920’de Yunan işgalinde cephanelik olarak kullanılmış olup tahrip edilmiştir. Restorasyonu tamamlandıktan sonraki son görünümüyle şu anda eklektik bir üslubu yansıtır. Planı olarak Galata Mevlevihane’sine benzemektedir. Günümüzde hem en geniş alana hem de en büyük Semahane’ye sahip olmasıyla, dünyanın en büyük Mevlevihane’si olarak mevlevi törenleri burada yapılmaktadır.

Gelibolu Türbeleri

Gelibolu, bünyesinde barındırdığı çok sayıda türbe sebebiyle Türbeler Şehri ünvanını taşımaktadır. Bu türbelerin bir kısmının denizcilere ait olması da ayrıca ilgi çekicidir. Burada bulunan bazı türbeler anıtsal birer yapı iken, bazıları daha sadedir.

Gelibolu Konum için tıklayınız.
Gelibolu Gezilecek Yerler adlı rehberimizi sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Çanakkale Gezi Rehberi için tıklayınız.

Mekancu
Mekancuhttp://www.b9creative.com
Merhaba, 27 yaşındayım. Yeni yerler keşfetmeyi ve haftasonu planları yapmayı seviyorum! Bu deneyimlerimizi sizlerle paylaşmak için buradayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

253BeğenenlerBeğen
15,933TakipçilerTakip Et
16,041TakipçilerTakip Et
317TakipçilerTakip Et
1,973TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol