İçindekiler (Ana Başlıklar)
Türkiye’nin en önemli antik kentlerinden biri olan Efes Antik Kenti, görkemini koruyarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Bunun yanı sıra dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın da evidir. Yüzyıllar öncesinde kent olarak kullanılmıştır. Mermerden yapılma kent, Kral Yolu, Meryem Kilisesi, Antik Tiyatro, Celcus Kütüphanesi gibi gezilecek yerler barındırıyor.
Harika bir mimari: Efes Antik Kenti
Cilalı Taş Devri’nde kurulduğu düşünülüyor. İlk olarak kim tarafından kuruldu bilinmiyor ancan Osmanlı, Roma, Bizans, Helenistik döneme ait insanlara ev sahipliği yapmıştır. 9 bin yıl boyunca yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Döneminin en büyük kentlerinden biri olma özelliğine sahipti. Roma başkentliğini de yapmıştır.
Bizanslılar ve Romalılar döneminde meydana gelen doğal afetlerden sonra yer değiştirmiştir. Ayrıca insanlar ihtiyaçlarına göre de yer değişikliği yapmıştır.
2015 yılında Ayasuluk Tepesi, İsa Bey Hamamı, Efes Antik Kenti, Çukuriçi Höyük ve St. John Bazilikası ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girdi.
Efes Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Ulaşımda hızlı olmak istiyorsanız uçakla gidebilirsiniz. Uçakla ülkenin her bölgesinden ulaşım sağlayabilirsiniz. İzmir’de bulunan Efes’e ulaşmak oldukça kolay. İzmir merkezden kendi aracınızla ya da otorgardan Selçuklu minibüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı ile Efes arası 60 km uzaklıkta bulunuyor.
Konum için tıklayınız.
Efes’te Nerede Kalınır?
Efes Antik Kenti koruma altında bulunuyor. Bu yüzden yalnızca çevre ilçe ve illerde konaklama sağlayabilirsiniz. Selçuk ilçesi en yakın yerlerden birisidir ve pek çok otel ve pansiyon barındırıyor.
Efes Antik Kenti Gezilecek Yerler
Yüzyıllar boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Döneminin başkenti aynı zamanda kültür ve ticaret merkezi olmuştur. Çesitli din ve ırkları ağırlamış, 9 bin yıllık bir maziye sahiptir.
Artemis Tapınağı
Yunan Mitolojisi Tanrıçası Artemis için yaptırılmıştır. MÖ 550 yılında Lidya Kralı Croesus yaptırmıştır. Efsaneye göre Büyük İskender doğduğu anda tapınak yakılıp, yağmalanmıştır.
Celcus Kütüphanesi
Hem kütüphane hem de anıt mezardır. MÖ 105 yılında yaptırılmıştır. Ön kısmında aklı, kaderi, ilimi ve erdemi simgeleyen 4 kadın heykeli bulunuyor.
Antik Tiyatro
Helenistik dönemde yapılan tiyatro dünyanın en büyük açık hava tiyatrosudur. Tiyatro gösterilerinin yanında kutlamalara, gladyatör savaşlarına da tanık olmuştur. Aynı anda 24 bin kişinin oturabileceği şekilde yapılmıştır.
Meryem Kilisesi
Hıristiyanlık dünyasında bulunan ilk 7 kiliseden biridir. Katolizm’in doğduğu yer olarak kabul ediliyor ve Hıristiyanlar için kutsal bir alandır.
Yedi Uyurlar
Yedi Uyurlar dünyaca ünlü ve merak uyandıran bir efsanedir. Yedi Uyurların olduğu iddia edilen mağara pek çok Hıristiyan kaynağına göre bu mağarada olduğu yazılıyor.
Efsaneye göre kralın zulmünden kaçan 7 Hıristiyan arkadaş bu mağaraya saklanıyor. Ardından kral mağaranın ağzını kapatarak onların 200 yıl cezalı olduğunu söylüyor. Kapatıldıklarından 200 yıl sonra mağara açılır ve yedi uyur köye inip yiyecek ararken görülür.
İzmir Gezi Rehberi için tıklayabilirsiniz.