İçindekiler (Ana Başlıklar)
Döşemealtı Gezilecek Yerler, Antalya’nın merkez ilçelerinden biridir ve özellikle sahip olduğu kültürel miraslar ile dikkat çekmektedir. Antalya ve bölgesinin antik döneme ait izleri fazla barındırıyor olması şehrin merkezine oldukça yakın bu ilçenin de sınırları içerisinde pek çok medeniyet tarafından kullanılmış mimari eserlerin bulunmasına sebep olmuştur.
Bu kapsamda Döşemealtı’da gezilecek yerler tarihsel yolcuğu bizzat kadim yapılarda ve mimari eserlerde arayanlar için sıra dışı bir deneyim olmaya adaydır. Özellikle Akdeniz gezisine çıkmak isteyenler veya Antalya ve bölgesinde bulunan tarihsel mirasları yerinde incelemek isteyenlerin Döşemealtı’ya uğramaları kesinlikle gerekir.
Döşemealtı Nerede?
Döşemealtı, Antalya il merkezine yaklaşık olarak 20 kilometre uzaklıktadır ve Antalya-Burdur otoyolunun hemen kıyısında yer alır. Bölgede yaşayan yerel halkın büyük oranda göçebe Yörük geçmişine sahip olması bölge merkezinin kısmi olarak il merkezinden kaymasına sebep olmuştur. Buna karşın Döşemealtı’nın her alanı bir tarihsel miras niteliğine sahiptir.
Döşemealtı’ya Ulaşım
Döşemealtı’ya ulaşım konusunda şehir dışından gelenler havayolu ile şehre ulaşmışlarsa öncelikli olarak otogar veya şehir merkezine geçiş yapmalıdır. Burada bulunan toplu taşıma araçlarları aracılığıyla Döşemealtı’ya ulaşmak mümkündür. Şehir merkezinden çok fazla uzaklıkta yer almayan yerleşim birimine il merkezinden özel araçlar ile ulaşmak isteyenlerin ise yaklaşık olarak 15 dakikalık bir yol kat etmeleri gerekir.
Döşemealtı Konaklama
Döşemealtı konaklama ihtiyaçlarının karşılanabilmesi adına Antalya’nın diğer turizm merkezlerine oranla biraz daha kısırdır. Ayrıca günü birlik ziyaretlerin daha fazla tercih ediliyor olması da yine bölgede konaklama tesislerinin gelişmemesinin temel sebepleri arasında yer alır. Dolayısıyla Antalya gezinizde Döşemealtı’nın sahip olduğu benzersiz tarihi ve kadim mirasları görmeden gitmek istemiyorsanız buraya yapmanız gereken ziyaret günü birlik olmalıdır. Buna karşın ilçede daha düşük standartlarda hizmet veren pansiyon ve oteller de bulunmaktadır. Arzu edilmesi durumunda bu konaklama alanlarında kısa süreli kalınması da mümkündür.
Döşemealtı Gezilecek Yerler
Döşemaltı gezilecek yerler belirtilmiş olduğu gibi tamamen kadim ve antik miraslardan oluşur. İlçe her ne kadar bugünkü konumuna yakın bir zamanda erişmiş olsa da şuan kurulu olduğu alan üzerinde onlarca kadim medeniyet hüküm sürmüştür. Bu medeniyetlerden kalanlar ise kültürel miras kategorisinde Antalya gezinizde uğramanız gereken tarihi alanlardır.
Antik Yol
Döşemealtı gezilecek yerler bağlamında en ön plana çıkan alanlar arasında Antik Yol gelir. Yola giriş yapmanız durumunda antik bir yolculuğa çıkacağınızdan emin olmalısınız. Yüzey genişliği 4 metre olan bu yol, kadim medeniyetlerin geçmişte kullandığı ticari faaliyet alanları üzerinedir. Yol boyunca onlarca tarihi kalıntıya rastlamak ve kadim uygarlıkları bizzat yerinde ziyaret etmek mümkündür.
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası Antalya’da çok sık rastlanan doğal güzelliklerin bir örneği niteliğindedir. Mağara ilçe merkezine oldukça yakın olmakla birlikte mağaranın giriş genişliği 75 metre, yüksekliği ise sıra dışı bir biçimde 25 metredir. 630 metre uzunluğa sahip olan bu mağara içerisinde gezinti yapılabildiği gibi doğal güzelliğin bizzat deneyimlenmesi olasıdır.
Ariasos Antik Kenti
Ariasos Antik Kenti M.Ö. 200’lü yıllara yakın bir tarihte kurulmuştur ve günümüzde kentten miras kalan yapılara ulaşmak mümkündür. Taros Dağları üzerinde yer alan bu kentin, Döşemealtı’ya yapılacak olan gezilerde ziyaret edilmesi kesinlikle tavsiye edilir. Kent kapsamında özellikle kente giriş için kullanıldığı düşünülen şehir kapısının günümüzde varlığını sürdürüyor olması kadim izleri yerinde deneyimlemek isteyenlere özel bir avantaj sunacaktır.
Termesos Antik Kenti
Eğer Döşemealtı gezilecek yerler kapsamında öncelikli olarak Kocain Mağarası’na uğradıysanız yol boyu devam ederek Termesos Antik Kenti’ni de ziyaret edebilirsiniz. Milli park içerisinde yer alan kadim şehrin çok iyi korunduğu ve dolayısıyla ziyaretçilerin gerçek bir kadim kültürel gezintiye sahip olabilecekleri belirtilmelidir. Tapınak ve mezarlıkların bulunduğu kentte çalışmalar devam etmektedir ve yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen buluntular, şehir müzelerinde aktif olarak sergilenmektedir.
Döşemealtı’dan Ne Alınır?
Döşemealtı’dan ne alınır? merak edenler için yörenin Türkiye çapında üne sahip olan halılarının tercih edilmesi tavsiye edilir. Benzersiz yerel motiflere sahip olan bu halılar, tamamen bölge insanın el işçiliği ile örülür. İlçe kapsamında hemen her alanda bu tarz dükkanlara ya da hediyelik eşya satan mağazalara uğrayarak bölgenin en çok tanınır ürününü temin edebilirsiniz.
Döşemealtı konum için tıklayınız.
Döşemealtı Gezilecek Yerler adlı yazımızı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Antalya Gezi Rehberi için tıklayabilirsiniz.