Home Hobiler Dalış Dalış Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dalış Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

0

Dalış Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler’i tek bir yazı içinde topladık. Mavi suların derinliklerindeki güzellikleri keşfetmek için dalış eğitimi almak şarttır. Ancak bu eğitimi almak isteyenlerin bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Özellikle de deniz tutkunu olan ve dalışı bir türlü aşk haline getirenlerin yapacakları eylemlerde dikkatli olması şarttır. Peki dalış yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? Dalış esnasında yapılması ve yapılmaması gereken şeyler nelerdir? Merak edenler için işte detaylar;

Dalış Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dalış Yaparken Nefesinizi Asla Tutmayınız

Dalış Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler’in il adımında nefes kontrolü vardır. Dalış yapmanın ilk ve en önemli kuralı nefesinizi asla tutmamaktır. Öyle ki su altında nefesinizi tutmak çok ciddi yaralanmalarda karşı karşıya gelmenize neden olabilecektir. Hatta kimi zaman bu sonuçlar ölüme kadar varabilmektedir. Bu nedenle dalış yaparken kesinlikle nefesinizi tutmamaya özen göstermelisiniz. Dalış eğitimlerinin ilk aşamasında da eğitmenleriniz bu konuda sizlere gerekli uyarıları yapacaktır.

Dalış Eğitimleri

Güvenli Yükselme ve de Çıkış İçin Bol Pratik Yapılmalı

Dalış Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler’in önemli adımlarından biride pratik yapmaktır. Dalış esnasında en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de güvenli bir şekilde yükselme ve de çıkışı öğrenmektir. Eğer dalış yapacak olan kişiler güvenli yükselme hızını aşarlarsa, derinliklerde kan dolaşımını olumsuz etkileyecek olan azotun, yüzeye giden yolda da basıncın düşmesiyle birlikte vücuttan atılmasına ortam yaratılmaz. Bu da ilerleyen süreç içerisinde dekompresyon gibi çok ciddi hastalıklara yol açılmasına neden olacaktır. Oluşması muhtemel sıkıntıları önüne geçebilmek içinse dakikada 10 metre olan yükselme hızının aşılmamasına mutlaka dikkat edilmelidir. Bilindiği gibi dalış bilgisayarları yükselmenin çok hızlı olması durumunda ışıkla ya da sesle uyarı verir. Dalış bilgisayarı olmayanlar da en küçük baloncukları takip ederek hızını ayarlamaya dikkat etmelidirler.

Dalış Yapmadan Önce Ekipmanlarınızı Kontrol Edin!

Dalış güvenliği açısından en önemli şey eylemi gerçekleştirmeden önce kullanılacak malzemeleri mutlaka kontrol etmek gerekmektedir. Bu nedenle dalış yapmadan önce birlikte olacağımız kişinin de kendimizin de ekipmanlarını mutlaka kontrol etmenizde fayda olacaktır. Öyle ki dalış eşinizin donanımında arıza meydana gelse dahi, her ikinizin de canı tehlike altına girebilir. Elbette ekipmanları kontrol etmek kadar, bu malzemelerin nasıl kullanılması gerektiğini de çok iyi bilmek şarttır. Bilindiği gibi dalış kazalarındaki en büyük problem ekipmanların arızalı olması değil, nasıl çalıştıklarının bilinmemesidir. Eğer daha önce dalış deneyiminiz yoksa, eğitim almadan bu tür eylemlere kalkışmamanız şiddetle öneriyoruz.

Eğitim Limitlerinize Sadık Kalmalısınız!

Dalış eğitimi alacak kişilerin mutlaka gerçekleştirecekleri eylemlerden keyif almaları gerekir. Eğer işinizi keyifli hale getirirseniz, güvenlik önlemlerini de isteyerek alacaksınız. Bu nedenle eğitim limitlerinize sadık kalmayı öğrenmelisiniz. Eğer hem fiziksel hem de zihinsel olarak dalış yapabilecek durumunuz yoksa kesinlikle yapmamalısınız. Aynı zamanda da dalış eyleminin güvensiz olmadığını düşünüyorsanız, eğitim ve de yeterlilik seviyenizi artırmanızda fayda olacaktır. Unutulmamalıdır ki her türlü dalış için eğitimi alarak, profesyonel hale gelmek şart olacaktır.

Fiziksel Olarak Fit Kalın!

Dalış yapmak için iyi bir vücut yapısına sahip olmak şarttır. Öyle ki su altı her ne kadar rahatlatıcı olursa olsun, uzun yüzey yürüyüşleri, akıntıya karşı yapılan dalışlar, ekipmanların taşınması ve zorlu hava şartları gibi etmenler, çok ciddi anlamda efor sarf etmenize neden olur. Bu nedenle dalış eğitiminde avantajlı hale gelmek istiyorsanız mutlaka ek olarak fitness sporu ile de ilgilenmenizi öneriyoruz. Çünkü dalış esnasında hamlık, yanlış hamleler yapmanıza neden olur, bu da boğulma gibi ciddi tehlikeler ile karşı karşıya gelmenize neden olacaktır.

Planlı Dalış Yapın!

Dalış Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler son maddesi ise planlı bir dalış yapmaktır. Su altında güvenli kalmak için dalışlarınızı en doğru şekilde yapmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca eğitim almadan dalış yapmanın çok riskli olduğunu da kesinlikle unutmamalısınız.  Dalış yapmadan önce maksimum dalış süresi ve derinlik üzerinde partneriniz ile ortak kararlar almanız şarttır. Rehbersiz dalışlarda da önceden dalış noktalarına hâkim olmaya dikkat edilmelidir. Ek olarak ise çıkış noktasının belirlenmesi de şarttır. Dönüş yolu için de referanslar önceden belirlenmiş olmalıdır.

Dalış Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler adlı yazımızı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkürler. Dalış ile alakalı diğer yazılara erişmek için tıklayınız.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version