Boğma rakı nedir diye merak edenler; evde üretimleri yapılan kayısı, erik, incir ya da ayva gibi meyvelerin tercih edilerek genel olarak damıtma yöntemleri ile beraber yapımları tamamlanan rakılara değildir. Genel olarak normal rakının hammaddelerinden bir tanesi olan anason içerisine eklenmeden yapılır. 2 kere distile işlemleri uygulamasından ötürü alkol oranları çok yüksek olan bir rakı olacaktır. İçimleri çok keyifli olsa bile çok hızlı bir şekilde sarhoşluk etkisi verecek olmasından dolayı çok içilmemesi gerekir. Fakat bu rakılarda yer alan meyvelerin tadına bir kere vardıktan sonra da vazgeçilmesinin çok zor olduğu söylenir.
Marketlerde satışa sunulan rakılar sadece üzümden yapılır ve destile işlemleri uygulaması sırasında ek olarak anason koyulur. Rakıda kullanılan anason sayesinde su ile buluşması sağlandığı anlarda beyaz bir renk olur. Fakat boğma rakı yaparken anason kullanılmıyor olmasından dolayı üzerine su eklense dahi beyaz olmayacak ve kendi renginde kalacaktır.
Rakı Çeşitleri Nelerdir?
Rakı çeşitleri nelerdir diye merak eden kişiler için birçok farklı alternatif ön plana çıkacaktır. Bunlar incelenecek olduğu zaman;
- Efe rakısı
- Efe yaş üzüm rakısı
- Kara efe rakısı
- Beylerbeyi rakısı
- Anadolu boğma rakı
- Yeni rakı ala
- Tekirdağ No:10
- Boğma rakı
- Saki siyah üzüm rakısı olarak farklılıkları dikkatleri çeker.
Bu 9 farklı rakı türü de evlerde çok rahat bir şekilde yapılabilecektir. Bu yüzden herkes merak ettikleri ve evlerde denemek istedikleri türleri tercih edebilir, gerekli malzemeler ve yapım aşamaları sayesinde istediklerini yerine getirebileceklerdir.
Boğma Rakı Nasıl Yapılır?
Boğma rakı yapımı için belirli adımları takip etmek yetecektir. Genel olarak evlerde damıtma yöntemleri ile yapılır. Üretim sırasında hangi meyveler tercih edilecekse daha çok kurutulmuş olanları istenir. Kurutulmuş olan meyveler içerisinde yer alan meyve şekerlerinin oranlarına bakılarak gerekli oma durumunda şeker ve su ilaveleri yapılacaktır. Fermantasyon işlemleri sırasında etil alkol oluşumları meydana gelecektir. Evlerde damıtma yöntemleri ile beraber imbikler yapılır ve ilk damıtma ardından meydana gelen ortalama olarak yüzde 10 seviyelerinde alkol oluşumu yapılacaktır. İlk damıtma işleminin hemen ardından su ilave yapılır ve yeniden distile yapılır. İlk distile ardından elde edilmiş olan rakıdaki alkol oranları da yüzde 40 seviyelerine kadar çıkarken ikinci distile sırasında bu oran ortalama olarak yüzde 75lere kadar artış gösterebilecektir.
Alkol oranları bir hayli yüksek olacağı için başka bir içecek ile seyreltilerek tüketilmesi daha çok tercih edilir. Geleneksel olan yöntemler ile beraber üretimleri yapılan boğma rakılarda tadı ve kokusu hangi meyve ile yapılmışsa ondan alır. Ülkemizde genel olarak Adana, Mersin, Hatay ve Gaziantep tarafından daha çok tercih edilmesi ile bilinir. Boğma rakı tadına alışık olmayan kişiler genel olarak anason tadını aradıkları da gözlenir. Her ne kadar çok tercih edilmese bile gerçek rakı tadı aslında boğma rakıdadır.
İnsanlar her ne kadar evlerde biri birinden farklı olan rakı türlerini yapabiliyor olsalar bile çok dikkatli olmaları gerekir. İnsan sağlığının ciddi anlamda olumsuz etkilenmelerine neden olabilir. Sadece sağlığı tehlikeye de atmayacak bir yandan da insanların ölmelerine dahi neden olabilir. Bu yüzden de tarım ve orman bakanlığı tarafından alkol ve tütün ürünleri için izin almadan bu tarz bir işlem uygulamak kesin olarak yasaklanmıştır. İnsanların hayatları ile oynayacak bir durum olmasından dolayı en garanti yol satın almaktır.
adlı konumuzu sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Sözlük kategorimizde farklı içeriklere göz atabilirsiniz.
Gezi ve Mekan Rehberleri için Mekancu Instagram adresine göz atabilirsiniz.