Almanya’da Mutfak Kültürü çok geniş değildir. Almanya mutfağı Fransa ve İtalya mutfağı kadar çeşitli olmasa da hatrı sayılır bir yere sahiptir. Tabi ki Alman mutfağı denilince akıllara makarnalar, patatesler ve bira geliyor. Alman mutfağı şu şekilde üçe ayrılmıştır. Thüriganya, Saksonya ve Saksonya Anhalt. İsimleri birer bölge ismidir.
Almanya’da Mutfak Kültürü
Thüringiya mutfağı daha çok sebze üzerinedir. Thüriginya eyaletinde ayrıca avcılık da çok gelişmiştir. Bu yüzden burada çeşit çeşit sosisler de bulunuyor. Avcılığın popüler olduğu eyalette, et yemekleri de sebzeler kadar yaygındır.
Sakonya eyaletinde ise doğu bölgelerin yemek kültüründen etkilenmiş bir mutfak görünüyor. Çek Cumhuriyet’i ile sınır olan eyalet, sebzeye büyük bir yer ayırır. Kahve kültürü bu eyalette çok gelişmiştir.
Saksonya Anhalt eyaletinde ise balık ve peynir ön plana çıkıyor. Geniş bir hububat yetiştiriliciğine sahip olan eyalet, arpa, buğday ve çavdara büyük bir yer ayırıyor. Bunların dışında ise geniş bir kahve kültürü bulunuyor. Almanya’da Mutfak Kültürü’nün en önemli besinlerindendir.
Et tüketimi yaygın olan ülkede, domuz eti de oldukça çok tüketilir. Ayrıca geyik ve tavşan gibi hayvanların etleri de bolca tüketiliyor. Et dışında sebzelere oldukça yer veriliyor. Özellikle kuşkonmazın Almanlar için yeri başkadır. Mayıs ayından Haziran’a kadar pek çok yemek merkezi menüsüne kuşkonmaz yemekleri koyar.
Erişte ve patatesle birlikte garnitür tüketimi de Alman mutfağında oldukça fazla bir yere sahiptir. Hardalın birçok çeşidini kullanırlar ancak baharat ve acı kullanımı pek yoktur. Sarımsak ise kokusu nedeni ile Alman mutfağında yer almaz.
Tatlılar ve pastalar konusunda dünya üne kavuşmuşlardır. Özellikle de Alman Pastası ve turtaları ile ön plana çıkıyor. Tatlıların dışında yaklaşık olarak 600 çeşit ekmeğe sahiplik yapıyor. Kahvaltı da akşam yemeğinde ekmeğin her çeşidi tüketilebilmektedir.
Alman mutfak kültüründe kahvaltılar oldukça çeşitlidir. Yumurtalardan reçellere, karaciğer ezmesinden çeşit çeşit sucuklara kadar geniş bir yelpazesi bulunuyor. Ayrıca küçük ekmeklerde oldukça bol tüketiliyor. Öğle yemeğinde ise kahvaltıya benzer ama daha küçük porsiyonlu bir atıştırmalık yerler. Almanlar kahvaltı ve diğer öğünleri atıştırmalık olarak yaparlar. Akşam yemeğinde ise tüm aile uzun bir yemek faslı yaparlar.
Alman mutfağında içecek kültüründe ise bira başı çekiyor. Oldukça önemli bir yere sahiptir. Biranın yanı sıra Alman kültüründe kahve şarap da önemli yer tutar. Ayrıca Kolt isimli geleneksel içecek de Almalara özgü malttan yapılarak önemli bir yer oluşturur.
Almanya’da Mutfak Kültürü adlı yazımızı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz. Almanya Gezi Rehberi‘ne göz atmanızı tavsiye ederiz.