Home Kültür Sanat Ağrı Gezi Rehberi

Ağrı Gezi Rehberi

1

Ağrı’yı ziyaret edenler veya Ağrı’yı daha önce gezmemiş olanlar için Ağrı Gezi Rehberi hazırladık. Ağrı’da Gezilecek Yerler listesine buradan bakabilirsiniz. Ağrı denilince aklan ilk gelen şeylerden birisi de soğuk havalar ve dizlere kadar gelen kardır. Şehir her  ne kadar soğuk olsa da ona karakteristik özellik kazandıran da budur aslında. Bu sayede hem doğa hem de tarihi güzellikleri ile bambaşka bir yer olmayı başarmıştır. Mistik bir atmosfere sahip olan Ağrı, eski zamanlardan bu yana kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu da şehirde kültürel zenginliğe sebep olmuştur.

Ağrı Gezi Rehberi

Ağrı’da Gezilecek Yerler

Ağrı Doğubeyazıt İshak Paşa

İshak Paşa Sarayı

Şehrin en görkemli yapılarından biri olan sarayın tarihi Lale Devri’ne kadar uzanıyor. Lale Devri, Osmanlı döneminde yaşanan zevk ve eğlence dönemidir. Yapıda Selçuklu mimarisinin de izlerini rahatlıkla görebilirsiniz.  Ağrı gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken  İshak Paşa Sarayı sizleri tüm ihtişamıyla bekliyor.

Adres: Yukarıtavla/Doğubayazıt/Ağrı
Konum için tıklayınız.

Urartu Kalesi

Urartular dönemine ait olduğu tahmin edilen kaleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bir diğer adıyla Doğubeyazıt Kalesi olarakta bilinir. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmiyor. Ağrı gezilecek yerler listenizde bulunması gereken kaleyi gidip gezebilirsiniz. Kale içerisinde Urartu mezarları ve Antik Çağlardan kalma olan yapılar bulunuyor.

Adres: 04400 Yukarıtavla/Doğubayazıt/Ağrı
Konum için tıklayınız.

Keşişin Bahçesi

Ağrı gezilecek yerler listenizin en güzel yerlerinden birisi olduğunu siz de gözlerinizle görebilirsiniz. Şehri gezdiğiniz süre boyunca kendinizi yorgun hissediyoranız, buraya gelerek güzel bir dinlenme yapabilirsiniz. Dağların arasında kendini ön plana çıkaran yemyeşil bahçelerde yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Burayı özel kılan başka bir şey de bulunuyor. Halk arasında Keşiş Bahçesi destanı kulaktan kulağa dolaşıyor. Kerem ile Aslı’nın hikayesi burada geçiyor. Aslı’nın izini kaybeden Kerem onu Doğubeyazıt’ta bulur. Keşişin Bahçesi’nde saklanıyordur. Kerem, Aslı’yla görüşebilmek için 32 dişini birden çektirir. Sonradan ellerini ağzına götürdüğünde dişleri tekrardan düzelir.

Adres: Yukarıtavla/Doğubayazıt/Ağrı
Konum için tıklayınız.

Üç Kilise

Pek çok kitapta adı geçen bu kilise şehrin sahip olduğu kutsal bölgelerden biridir. Eski zamanlardan beri de pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığının da kanıtıdır. Kilise, Taşteker Köyü’nde yer alıyor.

Adres: Taşteker Köyü, Ağrı
Konum için tıklayınız.

Şoşik Kalesi

Şoşik Kalesi, Karlıca köyünde bulunuyor. Dik kayalar üzerine yapılmış bir kaledir. Bu kaleden Evliya Çelebi Seyahatname’de de bahsetmiştir. Kitapta ”Şoşik Kalesi Sultan Hasan Oğlu Ziyaüddin’in yapısıdır.” olarak geçiyor.

Ağrı’da Gezilecek Yerler için tıklayın.

Ağrı’ya Nasıl Gidilir?

Ağrı, Türkiye’nin Doğu sınırında bulunuyor. Hava yolu ve kara yolu ile şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. En konforlu ve kolay ulaşımın hava yolu olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü otobüsle ya da şahsi aracınızla şehre ulaşmak için İstanbul’dan 15 saatte gidebilirsiniz. Havayolu ile şehre gitmeyi tercih ederseniz, Ahmedi-i Hani Havalimanı’na direkt olarak ineceksiniz. Buradan da şehir merkezine ulaşım için taksi ya da servisleri kullanabilirsiniz.

Ağrı’da Şehir İçi Ulaşımı

Ağrı’da şehir ulaşımı belediyenin otobüsleri ile sağlanıyor. Merkezden uzak ilçelere de otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Ağrı Kart satın alarak indirimlerden de faydalanabilirsiniz. Otobüsün yanında taksi ve minibüs seçeneklerini de kullanabilirsiniz.

Ağrı’ya Ne Zaman Gidilir? 

Ağrı’nın her mevsim güzel olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu yüzden her mevsimde farklı güzelliğe bürünen bu şehri her halinde görmelisiniz. Ağrı, karasal iklime sahiptir. Bu yüzden kışları da oldukça soğuk ve kuru geçer. Gezmek için sürekli dışarda olacağınız zaman ilkbahar ve sonbahar aylarında gitmelisiniz.

Ağrı’da Ne Yenir? 

Ağrı’nın en meşhur yemeklerinden birisi Abdigör Köftesi‘dir. Yağsız ve sinirsiz sığır etinden yapılır. Et tokmak ile iyice döcüldükten sonra pişirilerek servis edilir. Bir diğer lezzet de Alabalık‘tır. Balık Göl’ünden çıkarılan nefis balıkların tadına mutlaka bakmalısınız. Haşıl, görünüş olarak pek iç açmasa da, lezzet olarak efsane bir şey olduğunu söyleyebiliriz. Bulamaç halindeki hamurun üzerine yoğurt ve tereyağ dökülerek yapılır. İç Anadolu kısmında da rastladığımız Hangel burada da karşımıza çıkıyor. Kare kare kesilen hamurlar haşlanarak yoğurt ve tereyağ ile servis ediliyor. Üzerine bir de patates kızartması dökerseniz, tadından yenmez.

Ağrı’da Konaklama ve Ağrı Otelleri

Ağrı’daki otellere ve konaklama fırsatlarına geçmeden önce bütçenize daha uygun konaklama seçenekleri için airbnb’yi tavsiye ederiz. Aşağıdaki arama kutusunan airbnb seçeneklerine ulaşabilir bütçenize en uygun fırsat için online olarak rezervasyon yapabilirsiniz.

Grand Cenas Hotel, Ağrı

Ağrı’nın en iyi otellerinden biri olma özelliğine sahiptir. Turitstik bölgelere oldukça yakın merkezde bulunuyor. Konforlu odaları, yemek seçenekleri ve kalitesiyle Ağrı geziniz sırasında konaklama yapmak için iyi bir seçenek olabilir. Sizlere spor salonu, park alanı ve özel mutfak gibi fırsatlar da sunuyor.

Adres: Fırat, Çevre Yolu No:182, Ağrı Merkez/Ağrı
Konum için tıklayınız.

1 COMMENT

  1. doğu gezisine gidip ağrıya gitmeye vakit kalmaması görmeden geri dönmek beni çok üzmüştü. güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version