İçindekiler (Ana Başlıklar)
Adıyaman’da Gezilecek Yerler’i listelediğimiz bu yazıda önce güzel ilimizi tanıtmakla başlayalım. Güneydoğu’nun incisi Adıyaman hem tarihi hem de doğa pek çok güzelliğe ev sahipliği yapıyorlar. Eski dönemlerde ses uyandıran krallıkların merkezi olması da onu daha da önemli kılıyor. Şehrin doğu bölgesinin birleştirici yeri ve köprüsü olduğunu söyleyebiliriz. Adıyaman’ı gezmek için en az 3 gününüzü ayırmalısınız.
Adıyaman’da Gezilecek Yerler
Nemrut Dağı Milli Parkı
Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer alıyor. Şehrin sembolü olduğunu açıkça söyleyebiliriz. Şehrin her bölgesini gezip, burayı atlamak tabi ki olmaz. Mutlaka Nemrut Dağı’na uğramalısınız. Dağ, zamanında Kommagene Krallığı’na ev sahipliği yapmıştır. Şehrin en yüksek tepesi olduğu için kral burada geçmiş ataları için bir anıt yapmıştır. 10 metreden uzun devasa heykelleri inandıkları tanrıları simgeliyor. Bölgede bulunan tümülüsü ise kendisi için yaptırmıştır.
Nemrut Dağı Efsanesi
Nemrut Dağı’nda eski zamanlarda çok büyük bir krallık hüküm sürüyormuş. O zamanlarda insanlar bin yaşına kadar yaşayabiliyormuş. Kral da tam bin yaşındaymış ve bu yüzden panikmiş. Kralın beş yüz yaşında oğlu varmış. Oğlundan başka da çocuğu bulunmuyormuş. Bir gün oğlu Van Gölü’ne düşerek boğulur. Kral, oğlunu kaybedince kahrolur. Üzüntüsünde yataklara kadar düşer. Bir gün Nemrut Dağı’na dönerek şu sözleri söyler.
Benim evladım beş yüz yaş, hele tam tıraş
Bilseydim dünyada ölüm var, koymazdım taş üstünde baş
Kralın bu serzenişi dağlarda yankılanır. Kral üzüntüsünde ölür. Nemrut Dağı da bu olaya çok üzülür ve volkanik patlama gerçekleşir. O günden sonra da asla faaliyete geçmez. Bu da kral ve oğlunun yasını tuttuğu için olduğu düşünülür.
Oturakçı Pasajı, Adıyaman
Şehrin alışveriş denilince akla gelen ilk yeridir. Şehrin tam merkezinde bulunur. Özellikle de turistler ve yerli ziyaretçiler tarafından oldukça sevilir. Herkes buradan kendilerine hediyelik eşya alır. Siz de Adıyaman gezilecek yerler listenize mutlaka Oturakçı Plajı’nı eklemelisiniz.
Konum için tıklayınız.
Adıyaman Müzesi
Şehrin en güzel bölgelerinden birinde yer alan Adıyaman Müzesi, 1982 yılından beri hizmet vermeye devam ediyor. Müzede Kalkolitik Dönem’den kalma topraktan çanaklar, çömlekler; Paleotik Dönem’den baltalar ve kesici aletler; Tunç Dönemi’nden de süs eşyaları bulunuyor. Ayrıca müzede yöreye ait eşyalar da sergileniyor.
Giriş Ücreti: 5 TL
Ziyaret Saatleri: 08.00-17.00
Not: Pazartesi günleri kapalıdır.
Konum için tıklayınız.
Palanlı Mağarası, Adıyaman
Palanlı Mağarası, Paleotik Dönem insanları tarafından bir yaşam yeri olarak kullanılmıştır. Mağaranın duvarlarından insanlara ait olan çizimleri görebilirsiniz. Arkeolojik sit alanı ilan edilen mağarayı mutlaka görmelisiniz.
Konum için tıklayınız.
Tarihi Antep Evleri, Adıyaman
Gaziantep sokakları ve caddeleriyle bambaşka bir şehirdir. Köklü tarihinin etkileri yaşam tarzına ve sokaklarına da yansımıştır. Şehrin sembolü haline gelen bir başka şey de Tarihi Evleri’dir. Bey Mahallesi’nde sıralanan evler, ziyaretçilerin oldukça dikkatini çekiyor. Bazıları otel olarak kullanılırken bazıları da ev olarak halen kullanılmaktadır. Bu evleri konak şekline benzetebilirsiniz. Tek farkı terası ve taştan yapılmasıdır.
Konum için tıklayınız.
Cendere Köprüsü, Adıyaman
Anadolu’nun sahip olduğu en eski köprülerden biri olma özelliğine sahiptir. Roma Kralı Septimus Severus yaptırmıştır. Köprüyü önemli kılan özelliklerinden birisi de oldukça uzun yaklaşık 120 metre uzunluğunda olması ve çimento kullanılmamasıdır. Günümüzde ise köprü yalnızca turistik amaçlı kullanılıyor.
Konum için tıklayınız.
Adıyaman Gezi Rehberi için tıklayınız.