Home Türkiye Ankara Ankara Gezi Rehberi

Ankara Gezi Rehberi

18

Ankara gezilerinizde Ankara Gezi Rehberi sizlere oldukça yardımcı olacak. Ankara, ülkemizin başkenti ve ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtının bulunduğu şehirdir. Sert havası ve kendine has özellikleriyle bambaşka bir şehirdir. Ankara’yı tamamen gezmek için en az 3 gününüzü ayırmanız gerekiyor. Yalnızca Anıtkabir için yarım gününüzü ayırmalısınız.

Ankara, Türkiye’nin başkentidir. 1920 yılında beri bu görevini sürdürüyor. Aynı zamanda ülkenin en büyük ikinci şehridir. Anadolu’nun merkezinde yer alır ve tarih boyunca yerleşim merkezi olmuştur. Lidyalılardan Selçuklulara, Perslerden Osmanlı’ya kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti’nin toprağıdır. 5 milyondan fazla nüfusu olan Ankara, en kalabalık şehirlerden de biridir.

Ankara Gezi Rehberi

ANKARA’DA GEZİLECEK YERLER

Ankara

Anıtkabir

Her Türk’ün mutlaka ziyaret etmesi gereken yerdir. Modern Türkiye’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının bulunduğu yapıdır. 1953 yılında halka açılan Anıtkabir ücretsizdir. Yerli ve yabancı olan herkes ziyaret edebilir. Anıtkabir’de bir mezar daha bulunur ve bu da Atatürk’ün silah arkadaşı ve cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye aittir. Anıtkabir yalnızca bir anıt mezar değildir, aynı zamanda ulusal egemenliğin ve milli iradenin ifade şeklidir. Anıtkabir ziyaretiniz sırasında, Kurtuluş Müzesi’ni de gezebilirsiniz. İçerisinde yer alan anı defterine duygu ve düşüncelerinizi yazabilirsiniz. Gün içerisinde nöbet değişimine denk gelirseniz, tüyleri diken diken eden muhteşem Türk askerlerini izleme imkanı bulabilirsiniz.

Atatürk, 1938 yılında vefat ettiğinde halk bir boşluğa düşer. Çünkü kimse onun öleceğine inanmak istemez. Mezarına dair bir vasiyet olmayınca da, ülkenin merkezi ve başkenti olan Ankara’ya karar verilir. Bir anıt mezar inşasına başlanır ve Atatürk Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e getirilir.

Adres: Akdeniz Caddesi, No:31,Çankaya
Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00
Web Sitesi: http://www.anitkabir.com.tr/
Konum için tıklayınız.

Ankara Kalesi

Ankara Kalesi’nin tarihi oldukça eskidir. Ne zaman yapıldığı bilinmiyor ancak tahmini olarak Hititler dönemine denk geldiğini söyleyebiliriz Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Kalenin içerisinde yerleşim yerleri bile var. Kaleye çıkarak Ankara’ya tepeden bakabilirsiniz.

Adres: Kale, Altındağ/Ankara
Konum için tıklayınız.

Akköprü, Ankara

Selçuklulardan Ankara’ya kalmış bir hediye olduğunu söyleyebiliriz. 1222 yılında dönemin hükümdarı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Zamanının önemli ticaret noktalarından da biridir.

Adres: Zübeyde Hanım, Akköprü, Altındağ/Ankara
Konum için tıklayınız.

Mehmet Akif Ersoy’un Evi

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yaşadığı ve İstiklal Marşı’nı kaleme aldığı evdir. Şu anda müze olarak hizmet vermektedir. İçerisinde şaire ait kişisel eşyalar, tüfek, gözlük, tesbih ve saat gibi eşyalar bulunuyor.

Adres: Hacettepe, Mehmet Akif Ersoy Sk. 9 C, Altındağ/Ankara
Ziyaret Saatleri: 10.00-12.00/14.00-16.00
Not: Pazartesi günleri kapalıdır.
Konum için tıklayınız.

Hacı Bayram Camii

1427 yılında inşa edilen Camii, Ankara’nın en önemli tarihi yapılarındandır. Camiinin bahçesinde bu topraklarda yaşamış olan en önemli din alimlerinden birinin, Hacı Bayram Veli’nin türbesi bulunuyor. Dikdörtgen şeklinde olan yapı tuğladan yapılmıştır. Şık işlemelerle süslenmiş olan camiinin kubbesi yerine kiremit çatı konulmuş.

Adres: Sarıbağ Sokak, No:13, Altındağ, Ankara
Konum için tıklayınız.

ANKARA’DA ALIŞVERİŞ YAPILACAK YERLER

Atakule Alışveriş Merkezi, Ankara

Ankara’nın ilk alışveriş merkezi Atakule, Turgut Özal tarafından açılmıştır. 1989 tarihinde açılarak Türkiye’nin ikinci alışveriş merkezi olmuştur. Adı da bir yarışma düzenlenerek halk tarafından belirlenmiştir. Dikkat çeken tasarımı ve mimarisi ile önemli turistik mekanlardan birisidir. İçerisinde yer alan seyir terasına 10 TL karşılığında çıkabilirsiniz.

Adres: Çankaya Mahallesi, Çankaya Caddesi, Ankara
Website: www.atakule.com.tr

Anatolium Alışveriş Merkezi, Ankara

Ankara’nın Mamak ilçesinde yer alır. Her yerden alışveriş merkezine kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Alışveriş merkezi hem mağazaları hem de eğlence yerleri ile 7’den 70’e herkesin ilgisini çekiyor. Ayrıca hafta sonları çocuklar için eğlenebilecekleri etkinlikler ile de meşhurdur.

Adres: Akşemsettin Mahallesi, 2308. Sokak, No: 1/B, Mamak
Website: http://anatolium-ankara.com

Antares Alışveriş Merkezi, Ankara

2008 yılında açılan alışveriş merkezi aynı zamanda bir yaşam merkezidir. İçerisinde 200’den fazla mağazanın haricinde, bowling salonu, oyun üniteleri, sinemalar ve restoranlar yer alıyor. Ayrıca oldukça büyük otoparka sahip olması da sizi büyük bir dertten kurtarıyor.

Adres: Halil Sezai Erkut Caddesi, Afra Sokak, Ayvalı
Website: www.antaresavm.com.tr

DAHA FAZLASI İÇİN TIKLAYIN.

ANKARA’DA EN İYİ KORU VE PARKLAR

Mogan Gölü, Ankara

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde yer alan Mogan Gölü, muhteşem bir manzaraya sahiplik yapıyor. Burada özel mangal alanları, piknik masaları, at çiftliği ve kahvaltı yerleri bulunuyor. Sabah erkenden buraya gelerek eşsiz manzara karşısında, leziz bir kahvaltı keyfi yapabilirsiniz.

Adres: Gölbaşı, Ankara
Konum için tıklayınız.

Altın Park, Ankara

Ankara’nın en büyük yerlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bölgenin yüzde 80’inden fazlasını yeşil alanlar ve göletler oluşturuyor. Oldukça hoş ve özelliklere sahip bir yerdir. İçerisinde de ek çok etkinliğin yapılabileceği bölgeler bulunduruyor.

Adres: Altınpark Caddesi, Aydınlıkevler, Altındağ
Konum için tıklayınız.

Soğuksu Milli Parkı, Ankara

Kızılcahamam’da bulunan Soğuksu Milli Parkı, doğal hayat denilince akla ilk gelen yerler arasında bulunuyor. Şehir merkezine de 78 km uzaklıkta bulunuyor. İçerisinde sıcak ve soğuk kaplıcaların yanı sıra oldukça yeşillik geniş alanlar mevcut. Buranın başka bir dikkat çekici özelliği bulunuyor. Onun da Atatürk Çamı olduğunu söyleyebiliriz. Atatürk bu çamın altında oturup çay içmiştir. Bu bölgeyi de akciğer olarak sıfatlandırmıştır.

Adres: Soğuksu Caddesi, No:64, Kızılcahamam
Konum için tıklayınız.

ÇOCUKLARINIZ İLE ANKARA’DA GEZİLECEK YERLER

Harikalar Diyarı, Ankara

Sincan’da bulunan eğlence parkı en eğlencelilerinden biridir. Burası adeta bir masaldan fırlamış bir görünüm veriyor. Çocukların en sevdiği kahramanları parkın her bir köşesinde görme imkanına sahipsiniz. Özellikle de parkın ortasında bulunan dev Gülüver heykeli, onların dikkatini çekecektir. Burada tırtıl trenle gezebilirler ve masal kahramanları ile birlikte bol bol fotoğraf çektirebilirler.

Adres: Yunus Emre, Sincan/Ankara
Konum için tıklayınız.

Aqua Vega Akvaryum, Ankara

Hayvanlar çocukların ilgisini her zaman çekerek, onları yaramazlıktan uzaklaştırabiliyor. Ankara’da da gidebileceğiniz böyle bir yer bulunuyor. Aqua Vega, dev bir akvaryum olarak onları şaşırtabilir. Mamak ilçesinde yer alan akvaryum alışveriş merkezi görevini de üstleniyor.

Adres: Akşemsettin, Doğukent Bulvarı Nata Vega Outlet, Mamak/Ankara
Konum için tıklayınız.

Macera Adası, Ankara

Kentpark Alışveriş Merkezi içerisinde bulunur. Bu oyun alanında 0-12 yaş arası çocuklarınızı getirebilirsiniz. Macera Adası’nda iki bölüm var. Bunlar Macera Denizi ve Macera Ormanı. Macera Denizi’ne 0-6 yaş yaş çucuklarınızı, Ormanı’na 6-12 yaş çocuklarınızı sokabiliyorsunuz. Ayrıca oyun makineleri de bulunuyor.

Adres: 1 Gazi Mevlana Bulvarı Ankamall Avm No:2, 06330 Yenimahalle/Ankara
Konum için tıklayınız.

ANKARA’NIN EN İYİ EĞLENCE MEKANLARI

IF Performance Hall, Ankara

İstanbul şubelerinden başka Ankara’da da şubesi bulunan IF Performance Hall, eğlence sektöründe önemli bir yer tutuyor. Buraya genellikle ünlü isimler, şarkıcılar geliyor. Siz de Ankara geziniz sırasında buraya mutlaka uğramalısınız. Hafta içerisinde birden fazla başarılı ismi konuk eden mekanda, müzik dinleyip ruhunuzu dinlendirirken bir şeyler içip demlenebilirsiniz.

Adres: Kavaklıdere Mh., Tunus Cd., No:14/A, Çankaya
Telefon: 0312 418 95 06
Konum için tıklayınız.

Tren Bar, Ankara

İstanbulluların yakındığı bildiği Tren Bar tam gaz Ankara’da devam ediyor. Gençlerin gözdesi olduğunu söyleyebiliriz. Mekanın genişliği ve ferah oluşu ona ekstra avantaj sağlıyor.

Adres: 100. Yıl Mahallesi, Filistin Cadddesi, No:51, Çankaya
Konum için tıklayınız.

Shelter, Ankara

Jazz müzik denilince akla ilk gelen yer Shelter’dır. Konsept yapılan gecelere de katılma imkanınız bulunuyor.

Adres: Kavaklıdere Mahallesi, Bestekar Caddesi, No:38, Çankaya
Konum için tıklayınız.

Jolly Joker, Ankara

Ankara’nın gece hayatının büyük bir bölümünü karşılıyor. Jolly Joker’de başarılı ve ünlü isimlerin konserlerine katılabilir ve sabahın ilk ışıklarına kadar çılgınca dans edebilirsiniz.

Adres: Kavaklıdere Mahallesi, Kızılırmak Caddesi, No:14, Çankaya
Konum için tıklayınız.

DAHA FAZLASI İÇİN TIKLAYIN.

ANKARA’NIN NEYİ MEŞHUR?

Ankara Simidi

Hakiki pekmezle birlikte yapılan Ankara Simidi’nin oldukça ünlü olduğunu söyleyebiliriz. Gevrek ve bol susamlı olması onu vazgeçilmez kılıyor. Ankara’da yaşayanlar ve Ankaralılar için kahvaltının olmazsa olmazıdır. Siz de Ankara geziniz sırasında bir fırına uğrayıp, simidin tadına mutlaka bakmalısınız.

Ankara Tava

Ankara’da ne yenir dersek bu sorunun cevabı tabi ki Ankara Tava olacaktır. Yapılışı Ankara içinde bile değişse de onu vazgeçilmez kılan malzemeler kuzu eti ve pilavıdır. Bol vitaminli ve sağlıklı bu yemeği tadıp, yemek hakkında yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Atatürk Orman Çiftliği Mamulleri

Ankara’nın Neyi Meşhur dediğimizde aklımıza gelen bir diğer şeyde burasıdır. Atatürk’ün kurduğu çiftlik günümüzde yoğurt, süt, yumurta vb. gıdalara tüm Türkiye’ye dağıtıyor. Kaliteli ve organik olması sebebiyle de oldukça seviliyor. Özellikle de dondurmasının oldukça meşhur olduğunu söyleyebiliriz.

DAHA FAZLASI İÇİN TIKLAYIN.

ANKARA’YA NASIL GİDİLİR?

İstanbul’dan Ankara’ya otobüsle, uçakla ya da şahsi aracınızla gidebilirsiniz. Otobüsle İstanbul-Ankara arası yaklaşık olarak 5 saat sürüyor. 450 km uzaklıkta bulunan Ankara’ya uçakla da 57 dakika sürmektedir. Otogardan herhangi bir Ankara otobüsüne binebilir ya da herhangi bir havayolu firmasında bilet alarak ulaşımı sağlayabilirsiniz. Şahsi aracınızla gitmek isterseniz de Anadolu Otoyolu ya da D-140 yolu üzerinden Mudurnu güzergahını takip edebilirsiniz. Ancak en kolay ve en çok kullanılan yol Anadolu Otoyolu’dur. Sırasıyla Gebze, Sapanca, Hendek, Düzce ve Bolu’yu geçerek Ankara’ya ulaşabilirsiniz.

Artık Ankara’ya ulaşmak için Yüksek Hızlı Tren Hattı’nı kullanabilirsiniz. Pendik’ten binerek son durak Ankara’da inebilirsiniz. Günde 7 sefer yapan trenin seferleri 06.45’te başlayıp, 17.30’da bitiyor. Bu yöntemle yolculuk toplamda 3 saat 50 dakika sürüyor.

ANKARA’DA KONAKLAMA

Ankara geziniz sırasında kalacak yer arıyorsanız, şehir merkezinde yer alan bölgeleri tercih etmelisiniz. Kızılay, Ulus ve Çankaya gibi ilçeleri tercih edebilirsiniz. Genellikle Ankara’da nerede kalınır derseniz de Kızılay’da Kuğulu Park çevresinde kalınır. Hotel Ankatra ve Merkez Vilayetler Evi kalınacak en iyi yerlerdendir. Otelde kalmak istemezseniz de günlük ev kiralayabilirsiniz. Ancak fiyatlara bakıldığında otel kiralamak daha mantıklı bir seçenek olabilir.

Ankara Gezi rehberinin sonuna geldik. Önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.

18 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version